Este necesar să continuăm susținerea Republicii Moldova, un stat extrem de vulnerabil în fața efectelor războiului, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea informală a Consiliului European din capitala Cehiei.
Șeful statului a participat, vineri, în capitala Cehiei, la reuniunea informală a Consiliului European, context în care a exprimat deschiderea României pentru procesul de reconstrucție a Ucrainei, evidențiind necesitatea unei bune coordonări la nivel european pentru gestionarea eficientă a acestui proces.
Principalele subiecte pe agenda reuniunii Consiliului European au vizat situația din Ucraina, pe toate dimensiunile, evoluțiile în domeniul energiei, din punctul de vedere al impactului prețurilor ridicate și al eforturilor pentru securitatea aprovizionării, precum și situația economică la nivel european, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
„Șeful statului a salutat adoptarea unui nou set de măsuri restrictive, al optulea, arătând că este necesar să se mențină o presiune ridicată asupra Federației Ruse, evidențiind, totodată, importanța coordonării transatlantice și cu alți parteneri internaționali. De asemenea, a subliniat încă o dată preocuparea față de efectele războiului asupra altor parteneri din regiune, accentuând necesitatea continuării susținerii Republicii Moldova, un stat extrem de vulnerabil în fața acestor evoluții”, a transmis Palatul Cotroceni.
Totodată, Iohannis a reiterat faptul că măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova, care are nevoie de sprijin imediat în perspectiva sezonului rece.
În ceea ce privește situația din Ucraina, liderii europeni au respins ferm și au condamnat fără echivoc anexarea ilegală de către Federația Rusă a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, în urma desfășurării falselor referendumuri. Liderii UE au reafirmat hotărârea de a acorda în continuare sprijin Ucrainei atât timp cât va fi necesar, din punct de vedere financiar, politic, militar, umanitar, inclusiv în ceea ce privește pregătirea pentru iarnă.