La Tiraspol experții sunt de părere că Moldova va continua să discrediteze operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru. Despre aceasta informa agenția de presă REGNUM, citându-l pe prorectorul pentru afaceri externe al Universității de Stat de la Tiraspol ”Taras Șevcenco”, Mihail Kușakov.
Conform opiniei lui Kușakov, Moldova încearcă, nu fără contribuția partenerilor săi vestici, să convingă opinia publică internațională de ineficiența formatului existent al misiunii de pacificare existente: ”Graba cu care se încearcă reformarea misiunii de pacificare pe Nistru vorbește despre faptul că actorilor occidentali le este destul de dificil să mențină Moldova într-o stare suspendată, ei trebuie să soluționeze această problemă cât mai curând. Dacă vor fi luate în considerare aspectele juridice, atunci Moldova este un stat veritabil. În același timp, Transnistria în comparație cu Moldova este un stat în deplinul sens al cuvântului. Moldova are două posibilități să devină un stat adevărat – fie să traseze linia frontierei pe Nistru, fie să-ți extindă jurisdicția sa și asupra Transnistriei.”
Mihail Kușakov a mai adăugat că ”operațiunea de menținere a păcii pe malurile Nistrului este unică, o asemenea operațiune rezultativă nu a existat în istorie. Statele au interese restabilite, nu toți actorii externi sunt mulțumiți de starea lucrurilor din regiunea noastră – nu sunt mulțumiți de echilibrul de putere, de însăși existența Transnistriei, a modului de organizare a vieții transnistrene. Spre exemplu, dacă ne vom aminti de încercarea de creare a statului federativ Moldova-Transnistria, atunci se vorbea despre faptul că partea moldoveană nu era de acord cu statutul egal al limbii ruse, ucrainene și moldovenești, care este în RMN (așa numita republică moldovenească nistreană). A existat propunerea ca limba ucraineană să fie lipsită de statutuld e limbă de stat, cea moldovenească să fie ”transformată” în română, iar limba rusă să fie limbă de comunicare. Nu pe toții îi mulțumește și prezența militară a Rusiei în RMN. NATO cu pași rapizi se mișcă în direcția Rusiei, iar acest teritoriu – Transnistria – este pentru ei o piedică.”
În aceeași declarație făcută de Kușakov pentru Olvia-press și citată de REGNUM, acesta a ținut să sublinieze că România – jucător regional activ, nu este mulțumită de echilibrul fragil, care a fost atins numai datorită prezenței în regiune a operațiunii de pacificare. Aceeaşi Românie nu este de acord nici cu varianta recunoașterii statalității transnistrene. ”Politica externă a României este pe față una expansionistă. Conducerea României nu ascunde acest lucru. Reprezentanții acesteia declară public că nu le este pe plac situația cu existența Transnistriei. Aceasta dăunează mișcării românilor spre Est. Din aceste considerente România încearcă se influențeze activ situația politică din Moldova. Pentru România este importantă soluționarea conflictului transnistrean în avantajul Moldovei, astfel încât să poată ”înghiți” tot teritoriul fostei RSSM,” a concluzionat expertul transnistrean.
Sursă imagine: ziuaveche.ro