Uniunea Europeană caută soluții pentru criza energetică în care s-a pomenit Republica Moldova după ce Ucraina a fost nevoită să oprească livrarea de energie electrică în urma atacurilor rusești.
Asigurări în acest sens au venit din partea comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, care s-a întâlnit miercuri, 12 octombrie, cu vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, aflat într-o vizită la Praga.
„Luni, am vorbit cu ministrul Energiei din Ucraina, care m-a informat despre necesitatea opririi exportului de energie electrică, inclusiv către R. Moldova. Astăzi, m-am întâlnit cu Andrei Spînu, viceprim-ministrul Republicii Moldova, pentru a discuta această situație foarte dificilă. Se lucrează la diferite opțiuni și R. Moldova este mai bine pregătită decât anul trecut pentru a face față unei crize energetice, dar este nevoie de mai mult. Comisia Europeană este aici pentru a ajuta R. Moldova în această iarnă viitoare și nu numai”, a scris Kadri Simson într-un mesaj publicat pe Twitter.
La rândul său, Andrei Spînu, vicepremierul de la Chișinău, a specificat că în cadrul întrevederii a primit „asigurări că Uniunea Europeană e alături de Republica Moldova”.
Amintim că autoritățile de la Chișinău se confruntă cu o situație dificilă după ce, din cauza bombardamentelor rusești, Ucraina nu mai poate livra Republicii Moldova 30 la suta din necesarul de electricitate. Respectiv, Republica Moldova este nevoită să cumpere tot necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, aflată în gestiunea separatiștilor transnistreni. Însă, această centrală funcționează pe baza de gaze naturale, iar o majorare a volumului de livrări este problematică în condițiile în care, din 1 octombrie, Rusia a redus cu 30 la sută livrările de gaz către Republica Moldova.
În această situație complicată, Guvernul României a venit din nou în ajutor și a modificat miercuri legislația pentru a putea vinde electricitate Republicii Moldova la un preț mai mic decât cel de piață. Astfel, începând din 14 octombrie, România va livra Republicii Moldova 30 la suta din necesarul de electricitate, la prețul de 90 euro/MWh.