Autoritatea veterinară și fitosanitară rusă a anunțat astăzi că a ridicat restricțiile de import în Rusia pentru patru companii agricole din raionul Orhei. Reprezentanții asociațiilor de profil din Republica Moldova cred că decizia rușilor este una politică și îndeamnă producătorii să nu exporte. În același timp, autoritățile de la Chișinău spun că nu au primit un aviz din partea rușilor privind eliminarea parțială a embargoului.
Potrivit lui Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău, nu există niciun fel de explicații privind numărul companiilor pentru care ar fi fost ridicate aceste restricții impuse de Rusia, transmite TVR Moldova.
„Nu există niciun fel de lămuriri… De ce la Orhei? Cinci companii?, Trei companii? Acestea sunt întrebări pe care trebuie să le punem Rosselihoznadzorului. ANSA încă nu a primit niciun document oficial din partea Federației Ruse pentru aceste companii„, a explicat ministrul Vladimir Bolea.
Reprezentanții celei mai mari asociații agricole din Republica Moldova cred că prin această decizie, Moscova ar încerca să ajute unele partide din Chișinău să acumuleze capital politic.
„Este o diversiune împotriva statului Republica Moldova. Și prin aceste metode, că mă rog unii au posibilitatea să facă export în Rusia, alții nu au posibilitatea. Vor să ne pună să ne batem aici între noi„, a menționat Valeriu Cosarciuc, președintele FNFM.
La rândul său, Vasile Mârzenco, director executiv al acestei asociații, a remarcat că fermierii se confruntă cu probleme grave, mai ales în ceea ce ține de comercializarea produselor, „dar oricât de greu ar fi, noi nu trebuie să facem abateri de la niște principii morale, omenești„.
Amintim că anterior Serviciul fitosanitar rus a mai informat că alți trei producători agricoli din Orhei, raionul din Republica Moldova cu cele mai multe administrații locale controlate de partidul oligarhului fugar llan Șor, vor putea să-și vândă fructele și legumele pe piața rusă începând cu 7 octombrie.
Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, în luna august, Rusia a impus embargou pentru produsele vegetale din Republica Moldova, cu excepția celor din regiunea separatistă transnistreană. Moscova și-a motivat decizia prin faptul că în mai multe loturi importate au fost depistați dăunători.
Ulterior, la începutul lunii septembrie, atunci când Partidul oligarhului fugar Ilan Şor a început protestele în centrul orașului Chișinău, mai mulți deputați ai formațiunii, dar și comuniști, au mers la Moscova unde susțin că ar fi purtat discuții privind ridicarea embargoului la exportul de legume și fructe pentru producătorii din Orhei, precum și pentru stabilirea prețurilor preferențiale la gazele naturale pentru consumatorii din acest raion.
În acest context, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat atunci că, în realitate, respectivii deputați ar fi plecat în Rusia „pentru a vinde ideea că Partidul Șor poate destabiliza situația în Republica Moldova”.