Markéta Pekarova Adamova, președintele Camerei Deputaților din Parlamentul Cehiei, a propus astăzi, la Chișinău, o soluție care ar putea ajuta Republica Moldova să scape de dependența de gazul rusesc.
Astfel, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Parlamentului de la Chișinău, oficialul ceh a remarcat că în pofida provocărilor mari, există soluții pentru a gestiona această situație dificilă.
„Cehia era dependentă, înainte de război, în proporție de 98% de gazul rusesc. Acum s-a schimbat situația. Am recurs la gazul lichefiat din Olanda și alte țări. La nivelul UE, dependența era de 40%, acum a ajuns la 7,5% și dorim ca această dependență să fie redusă pe termen lung. O idee care ar putea ajuta ar fi ca țările europene să cumpere împreună necesarul de gaze. Aș putea sugera să fie implicate în acest program si statele candidate pentru aderare la UE, dacă este binevenit pentru Republica Moldova”, a subliniat președintele Camerei Deputaților din Parlamentul Cehiei, aflată în vizită la Chișinău.
La rândul său, Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, a amintit că în luna octombrie concernul rus Gazprom a redus nejustificat volumele de gaze către Republica Moldova, iar pentru luna noiembrie nu există deocamdată informații în acest sens.
„Confirm oficial că Moldovagaz nu a primit din partea Gazprom nicio înștiințare privind volumele de gaze pe care este dispus să le livreze. Asta nu înseamnă că nu ne putem aștepta la astfel de decizii (reducerea livrărilor – n.red.). Ținând cont de experiența noastră de interacțiune cu Gazprom, e metoda surprizei. A avut loc ceea ce am prevăzut noi în primul scenariu minus 30%. Mai sunt încă două scenarii și, bineînțeles, avem soluții și suntem pregătiți pentru acestea. Stațiile termoelectrice din Chișinău deja folosesc alt tip de combustibil, facem procurări de alt fel de combustibil. O să găsim soluții pentru a asigura cetățenii cu agent termic”, a dat asigurări președintele Parlamentului de la Chișinău.
Totodată, Igor Grosu a îndemnat din nou cetățenii să economisească energie electrică și termică și a promis că autoritățile de la Chișinău vor asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, astfel încât „să nu mai ajungem să fim șantajați de fiecare dată când ajungem în iarnă”.
Amintim că, la începutul lunii octombrie, concernul rus Gazprom a luat unilateral decizia de a reduce cu 30 la sută livrările de gaze către Republica Moldova. Mai mult, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a spus ieri că în noiembrie volumul de gaze va fi redus cu 40%, fapt ce ar pune în dificultate aprovizionarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului, produsă de Centrala de la Cuciurgan.