Consiliul Județean și Primăria Municipiului Iași au organizat miercuri, 19 octombrie, o întâlnire de lucru pe tema Centurii de Nord a Municipiului Iași, parte a viitoarei Autostrăzi A8, denumită și Autostrada Unirii.
Cei prezenți la workshop au analizat provocările pe care le presupune viitorul traseu pe tronsonul Podu Iloaiei – Iași – Ungheni din A8, argumentele privind necesitatea profilului de autostradă pe acest segment și conexiunile cu Aeroportul Internațional Iași și viitorul Spital Regional de Urgență.
„Discutăm despre o infrastructură care trebuie să deservească nevoile în continuă dezvoltare atât ale regiunii noastre cât și ale Republicii Moldova pentru următorul secol. Acest sector din A8 are asigurată finanțare prin Programul Operațional de Transport și, prin această întâlnire, în cadrul căreia am ajuns la un consens în privința alternativei 2 de traseu, ne-am dorit să câștigăm timp, pentru că orice zi pierdută va însemna costuri mai mari în implementarea proiectului”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
În cadrul dezbaterii, Gabriel Budescu, director în Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat că instituția va pune la dispoziție, timp de o săptămână, un chestionar online, alături de variantele de traseu ale Autostrăzii Unirii, astfel încât toți cei interesați să își exprime punctul de vedere.
Autostrada A8, denumită și Autostrada Unirii este o autostradă ce va fi construită pe traseul Ungheni – Iași – Târgu Frumos – Pașcani – Târgu Neamț – Poiana Largului – Ditrău – Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3. Va avea o lungime de 310 km, la un cost estimat de 4,07 miliarde de euro.