Republica Moldova are o șansă unică să devină independentă energetic față de concernul rus Gazprom, iar România o poate ajuta să facă acest pas. Este opinia vicepremierului Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.
Potrivit oficialului, Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obținerea independenței, în 1991. În acest context, el a remarcat că actualul deficit de energie este atât de mare încât autoritățile de la Chișinău iau în calcul și cele mai negre scenarii, printre care și deconectarea totală a unor localități.
Totodată, fiind întrebat dacă deficitul de energie din Republica Moldova ar putea fi acoperit de importul din România și dacă există garanții legate de cantități și de prețuri în acest sens, oficialul de la Chișinău a specificat că Guvernul de la București a făcut un pas important.
„Nu avem garanții, dar Guvernul României a făcut un pas important pentru R. Moldova. În primul rând a introdus Republica Moldova în acea ordonanță de urgență care permite achiziționarea bilaterală la un preț mai avantajos decât piața. Din păcate, încă nu există suficientă capacitate nici în România pentru a acoperi toate nevoile la acel preț plafonat. Din acest considerent, suntem gata să cumpărăm şi de pe piaţă, dar şi prin acel contract de avarie care oferă acea electricitate la un preț mult mai ridicat. Suntem în discuție acum pentru luna noiembrie. Evident că atât la nivel de Minister al Energiei din România, dar și la nivel de Guvern, președinte, se discută să creștem acele capacități pentru R. Moldova în baza contractelor bilaterale. Pe scurt, cred că R. Moldova are o șansă unică, acum, să devină independentă energetic de Gazprom și, iarăşi, nu vreau să exagerez, dar cred că România are o şansă unică acum să ne ajute să facem acest pas. Pentru R. Moldova, un contract pe termen lung atât pe gaz, cât şi capacităţi mai mari de energie electrică ar însemna o salvare, nu pentru mine, dar pentru toate generațiile viitoare din R. Moldova”, a declarat Andrei Spînu într-un interviu pentru Agerpres.
Referindu-se la relațiile actuale cu gigantul rus Gazprom, vicepremierul de la Chișinău a precizat că Republica Moldova este interesată să ducă contractul la capăt. „Din păcate vedem un comportament nu tocmai prietenesc şi, chiar dacă Gazprom continuă să spună că este un partener de încredere, noi vedem că nu este. Deja în luna octombrie, chiar dacă noi ne-am onorat toate obligațiile, ei au redus volumele pentru R. Moldova cu 30%. Pentru luna noiembrie, dacă vor livra aceeași cantitate, ar însemna o reducere cu 60% a volumului, deci în acest context, încă nu ne putem baza pe acel contract, în orice moment ei pot decide să rezilieze contractul sau să nu livreze cantităţile convenite”, a adăugat el.
Amintim că Republica Moldova are un deficit de gaze și energie electrică după ce Rusia a redus volumul de gaze la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Din această cauză Centrala electrică de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol, nu este capabilă să livreze întregul necesar de energie electrică în dreapta Nistrului.