Republica Moldova se apropie de cele mai sumbre scenarii prevăzute la începutul crizei energetice. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău.
Astfel, în debutul ședinței Guvernului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și-a exprimat îngrijorarea cu privire la scenariile ce țin de sistarea transportului de energie electrică și crearea unui deficit de energie pentru luna noiembrie de până la 30%.
„Războiul este foarte aproape de noi, iar 40 la sută din infrastructura energetică a Ucrainei a fost afectată de atacurile cu rachete. Din cauza aceasta, se materializează cele mai sumbre scenarii și pentru noi pe piața energetică. De ieri nu mai avem contract de livrare a energiei electrice cu cei de la Centrala de la Cuciurgan. Totodată, primim cu 50 la sută mai puține gaze naturale de la Gazprom. Guvernul întreprinde anumite măsuri, inclusiv procurarea de gaze pentru stocuri. E vorba de cantități mici, dar care ne permit să avem un pic de răgaz pentru a identifica soluții mai durabile. Dar în ceea ce privește electricitatea, avem un deficit de 20 – 30 la sută. Astfel, fiecare megawatt în plus utilizat ne arde la buzunare”, a subliniat premierul de la Chișinău.
Natalia Gavrilița a îndemnat la solidaritate și înțelegere că este necesar să se economisească energia electrică, deoarece stocurile de energie cumpărate în această perioadă nu au un preț fix pe piața energetică.
„Vreau ca toată lumea să înțeleagă că, atunci când avem deficit, procurăm energie electrică în baza unor contracte de urgență și aflăm mai târziu prețul. Vom ști abia la finele lunii cât ne costă cu adevărat achizițiile și atunci vom putea decide dacă ne putem permite să cumpărăm energie în baza unor asemenea contracte sau trebuie să facem deconectări. Faptul că astăzi suntem bine nu înseamnă că această situație se va prelungi toată iarna”, a precizat șefa Guvernului.
Totodată, premierul de la Chișinău a făcut apel către partidele de opoziție să nu transforme această criză într-un fals capital politic și să nu manipuleze masele.
Menționăm că Republica Moldova are un deficit de gaze și energie electrică după ce Gazprom a redus considerabil livrările de gaze naturale. Astfel, invocând motivul insuficienței de gaze, Centrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea separatistă transnistreană și controlată de ruși, nu mai livrează, începând cu 1 noiembrie, energie pe malul drept al Nistrului. În aceste condiții, Republica Moldova ia tot necesarul de energie electrică din România, dintre care jumătate din consum la preț de piață.