Bojdeuca lui Ion Creangă se află într-un amplu proces de restaurare datorită unui program comun România-Republica Moldova.
Astfel, la sfârșitul lunii octombrie s-a făcut o evaluare a proiectului transfrontalier care prevede restaurarea obiectivului turistic, iar experții au constatat faptul că lucrările se desfășoară conform planului.
Lucrările de restaurare și securizare au demarat în ianuarie 2022, iar până acum multe dintre acestea au fost făcute. Astfel, la căile de acces principale, după ce au fost înlăturate treptele vechi, a fost sistematizat terenul și turnate rampele din beton armat de la poartă până la intrarea în Bojdeucă. Pe această structură au fost realizate treptele din proiect, dar și grinda necesară montării sistemului de lift-platformă pentru transportul persoanelor cu dizabilități.
Totodată, a fost executat stratul de uzură din piatră, rigolele și sistemul de canalizare-colectare a apelor pluviale de pe căile de acces. În jurul Bojdeucii, pridvor și pereți exteriori a fost realizată infrastructura din beton pentru zonele de acces și montat stratul de uzură din piatră, au fost încheiate lucrările de infrastructură care asigură stabilitatea clădirii și sistemul de rigole deschise și închise în vederea colectării apelor pluviale din jurul acesteia.
Tâmplăria existentă a Bojdeucii a fost demontată și trimisă la restaurat și au fost refăcute tencuielile interioare și exterioare cu un mortar pe bază de var, după înlăturarea straturilor vechi care erau foarte degradate.
De asemenea, au fost curățate tavanul și grinzile de susținere atât prin mijloace mecanice cât și chimice, specifice lucrărilor de acest gen, cu stricta respectare a specificațiilor din proiect. A fost îndepărtată învelitoarea șarpantei existente în vederea refacerii acesteia, prin înlocuirea căpriorilor și executarea unui strat izolator.
Potrivit calendarului de lucrări, proiectul va fi finalizat în vara anului viitor, urmând ca, după realizarea lucrărilor de amenajare muzeală, Bojdeuca și Muzeul „Ion Creangă” să reintre în circuitul cultural național.
Bugetul total al proiectului este de 1,8 milioane de euro din care pentru Consiliul Județean Iași, ca lider de proiect, este alocat circa 60% din acesta.
Menționăm că reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” și restaurarea Bojdeucii din Țicău fac parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași, alături de Consiliul Raional Fălești și Primăria orașului Fălești, în calitate de parteneri. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun Romania-Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) care se adresează zonei aflate la frontiera dintre cele două state.