Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia sunt statele invitate la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale NATO, pe care România o va găzdui, în premieră, în perioada 29-30 noiembrie.
Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.
„Aș dori să subliniez trei aspecte principale. În primul rând, faptul că România găzduieşte o reuniune a miniştrilor de externe din NATO, la finalul lunii noiembrie, confirmă rolul nostru în regiune şi importanţa pe care România o are în special în actualul context de securitate la nivel euro-atlantic. Asta este cert. În al doilea rând, găzduirea de către România a Ministerialei arată interesul pe care Aliaţii şi NATO îl au faţă de regiunea noastră. Ştiţi foarte bine că România a fost interesată constant de promovarea securităţii în regiunea Mării Negre şi faptul că această reuniune ministerială este organizată la noi arată interesul Aliaţilor şi al NATO faţă de această regiune. Este extrem de important în actualul context de securitate foarte fragil, generat de invazia Rusiei împotriva Ucrainei. Al treilea element pe care vreau să îl menţionez este acela că România a fost de la început un susţinător al integrităţii teritoriale şi al suveranităţii Ucrainei, lucru recunoscut de către toţi Aliaţii, iar faptul că această reuniune are loc în România evidenţiază inclusiv acest sprijin pe care România îl acordă Ucrainei”, a declarat reprezentantul Permanent al României la NATO, Dan Neculăescu, citat de Agerpres.
De asemenea, reuniunea de la București a miniștrilor de externe din NATO, prima de acest fel organizată în România, are o importanță aparte ca bornă între Summitul de la Madrid și viitorul Summit de la Vilnius.
„În consecință, deciziile pe care le așteptăm la această Ministerială și care în prezent se discută la nivelul Alianței sunt foarte importante pe tot acest drum de transformare a NATO, de creștere a securității flancului estic și de adaptare la noile realități de securitate, în care Rusia este cel mai important risc de securitate la adresa NATO și a securității euroatlantice”, a explicat diplomatul.
În opinia sa, reuniunea de la București din 29-30 noiembrie va contribui la creșterea profilului României în NATO.
România, care s-a dovedit a fi un aliat extrem de responsabil și capabil, a găzduit un summit în 2008, o reuniune a miniștrilor apărării și o reuniune a șefilor Comitetului Militar al NATO, cel mai înalt for de decizie militară al Alianței.