„Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele” este titlul autobiografiei semnate de profesorul Ion Iovcev, care a fost timp de trei decenii director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.
În volumul lansat vineri, 18 noiembrie, la Chișinău, dascălul a adunat emoțiile pe care le-a trăit în toată această perioadă în care a promovat dragostea de neam și de limba română printre copii, într-un spațiu aflat sub influența rusească, transmite TVR Moldova.
„Niciodată îngenuncheat, niciodată învins. Căci lumina luminează în întuneric, iar întunericul n-a biruit-o”. Așa își începe cartea profesorul Ion Iovcev, făcând referire la nedreptățile de zi cu zi din zona separatistă transnistreană și la anii în care a luptat pentru ca adevărul să triumfe.
La lansarea autobiografiei, care a avut loc la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău, istorici, scriitori și reprezentanți ai mediului academic și-au exprimat recunoștința pentru adevărul lăsat generațiilor, prin intermediul acestor memorii.
„El este poate unul dintre puținii care mai poartă, cu demnitate, pe umeri, greul acesta al memoriei întâmplărilor de acum 30 de ani. El este ochiul lucid și treaz de interpretare a acelor tulburătoare, turbulente și grave realități, pe care le suportăm cu toții”, a declarat scriitorul Ion Hadârcă, deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova.
„În condiții atât de ostile a reușit să țină o școală, un liceu, Liceul „Lucian Blaga”, iar acolo presiunile au fost tot timpul foarte mari. Deci, să-l privim așa cum e – un erou al timpurilor noastre”, a remarcat Mihai Nicolae, președinte al Institutului Frații Golescu pentru Relații cu Românii din Străinătate.
La rândul său, Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova a remarcat că în aceste pagini scrise din suflet, „se vede o biografie a celui care este domnul director Ion Iovcev, o viață în cauza românismului, un bun manager, familist și o personalitate a întregului neam românesc”
Autorul lucrării, Ion Iovcev, a scris acest volum in doi ani. Profesorul, care acum este consilier în Parlamentul European, a retrăit astăzi fiecare cuvânt din cele așternute în paginile cărții.
„Această carte n-a fost scrisă cu pixul, cu penița, a fost scrisă cu inima, cu sufletul. Vă spun sincer, când am scris, retrăiam, mă durea totul, parcă trecutul a trecut prin mine. Azi, când am intrat în sală, atâtea emoții…”, a spus Ion Iovcev.
Volumul are 340 de pagini și, pe lângă memorii, conține numeroase documente și fotografii. Prima lansare a avut loc la București, în luna mai a acestui an.