Chiar și pe timp de război, elevii din regiunea Cernăuți au adus un omagiu limbii materne participând la a doua etapă regională a Olimpiadei de Limbă și Literatură Română. Școlarii spun că, astfel, își cinstesc rădăcinile și păstrează vii limba și tradițiile românești în aceste vremuri tulburi, transmite TVR Moldova.
Olimpiada de Limbă și Literatură Română s-a desfășurat, anul acesta, în sunetul amenințător al alarmelor aeriene. La competiție au participat 18 elevi de la cele patru instituții de învățământ cu predare în limba română din orașul Cernăuți.
„Limba română înseamnă foarte mult pentru mine deoarece s-a transmis de la strămoși. Îmi doresc să scriu bine olimpiada și să am o bucurie pe suflet și să fie totul bine”, a spus elevul Vasile Rusnac.
În pofida riscurilor din aceste vremuri marcate de război, elevii s-au arătat mândri că își pot cinsti limba maternă, demonstrând cât de bine o cunosc.
„Am învățat limba română de mic și sunt foarte bucuros și încrezător în mine că voi putea ocupa un loc deoarece am fost pregătit bine de învățătorii mei”, a menționat elevul Ian Pidoima.
„Limba română e cea mai frumoasă limbă din lume. Este limba părinților și bunicilor”, a adăugat eleva Victoria Scripcari.
Pentru Constantin Costaș, un alt elev din Cernăuți, olimpiada este ca un test „să știu că pot să fac mai multe și vreau să mă dezvolt mai departe”. „Pentru mine, limba română e limba maternă. O cunosc de când sunt mic și este cea mai frumoasă și sfântă pentru sufletul meu”, a spus el.
Potrivit organizatorilor, numărul participanților la Olimpiada de Limbă și Literatură Română a scăzut, în acest an, din cauza războiului din Ucraina.
„Sunt convinsă că elevii vor avea rezultate bune la această olimpiadă deoarece aceasta cere talent, creativitate și inteligență. Este o competiție de verificare a cunoștințelor”, a declarat Ludmila Pușcariova, președintele juriului.
Cea de-a treia etapa regională a concursului se va desfășura în nordul Bucovinei, unde vor participa și finaliștii din regiunile Transcarpatia şi Odesa.