Concernul rus Gazprom acuză că o parte din gazele destinate Republicii Moldova sunt reținute pe teritoriul Ucrainei și insinuează că din această cauză ar putea reduce livrările de gaze către Chișinău. De cealaltă parte, operatorul ucrainean de tranzitare a gazelor respinge acuzațiile rușilor și dă asigurări că a transferat către Republica Moldova toate gazele livrate de Gazprom.
Potrivit concernului rus, volumul de gaze pe care-l livrează prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, de la hotarul ruso-ucrainean, depășește volumul care intră în Republica Moldova din Ucraina.
Gazprom menționează că Moldovagaz a achitat în avans, pe 21 noiembrie, plata pentru gazul livrat, dar volumul neachitat este de 24,945 de milioane de metri cubi. În acest context, rușii acuză Ucraina că ar fi stocat până acum 52,52 de milioane de metri cubi de gaze destinate consumatorilor din R. Moldova.
Prin urmarea, gigantul rus amenință că „în cazul în care dezechilibrul format în timpul tranzitului se va menține, va începe să reducă livrările, din data de 28 noiembrie, ora 10:00, în volumul pierderilor zilnice”.
La rândul său, operatorul ucrainean de tranzitare a gazelor precizează că toate volumele primite de la Gazprom în punctul de intrare „Sudja” au fost transmise în punctele de la ieșirea din Ucraina spre R. Moldova „Alexeevka” și „Grebeniki” pentru transportarea către consumatorii din R. Moldova.
„Acest lucru este confirmat de toate documentele necesare semnate cu operatorii afiliați, dintre care unul este însăși Gazprom. (…) Prin amenințarea cu reducerea volumului de transport către R. Moldova, Gazprom încearcă să priveze acest stat de oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina, crescând astfel dependența de gazul rusesc” se arată în reacția operatorului ucrainean de tranzitare a gazelor.
Menționăm că, tot astăzi, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Constantin Borosan, a informat că, de la 1 decembrie 2022, Gazprom ar intenționa să reducă cu cel puțin 56,5% livrările de gaze către Republica Moldova.