În perioada de 29 octombrie – 20 noiembrie, Episcopia de Bălți a organizat, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălți, patru pelerinaje la mănăstirile și locurile încărcare de istorie din România, pentru cadrele didactice din nordul R. Moldova.
Pelarinajele au fost organizate prin Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
„Pelerinajele peste Prut, organizate pentru cadrele didactice din Basarabia, reprezintă unul dintre obiectivele misionare ale Episcopiei de Bălți (…) Vizitele peste Prut ajută pe basarabeni să descopere identitatea comună cu cea a fraților de peste Prut, întăresc credința și contribuie substanțial la o cunoaștere mai bună a istoriei neamului”, susține PS Antonie.
Printre locurile de cultură, de istorie și de spiritualitate românească din Țară, vizitate de pelerinii din nordul R. Moldova, au fost: Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Cetatea de Scaun din Suceava, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Moldovița, Pasul Ciumârna, 1100 m (La Palmă), Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Putna, Peștera Sfântului Daniil Sihastrul, Mănăstirea Văratec și mormântul Veronicăi Micle.
Până în prezent, cu ajutorul Episcopiei de Bălți, peste 250 de profesori de la instituțiile de învățământ din nordul R. Moldova, au avut posibilitatea, în calitate de pelerini, să treacă Prutul.