Republica Moldova este parte comună a NATO și a Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Forumul Aspen, organizat astăzi la București.
Oficialul a remarcat că există o evoluție a neutralității statelor europene declarate ca atare și diverse modalități de exprimare în practică a acestui concept, sugerând, astfel, că state precum Republica Moldova ar putea deveni în viitor membre NATO.
„Este pentru prima dată când un ministru de externe al Republicii Moldova participă la o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO, este pentru prima dată, este un stat neutru și noi respectăm acest lucru. În Constituție se spune că este un stat neutru în circumstanțe foarte dificile. Vedeți șantajul pe energie, vedeți că și rețeaua energetică se prăbușește din cauza războiului din Ucraina. Ei nu vin aici să ceară să adere la NATO. Ei vin să spună că au nevoie de ajutor pentru a traversa o situație foarte dificilă și NATO are rolul său. R. Moldova este parte comună a NATO și a Uniunii Europene. Și i s-a oferit Republicii Moldova o perspectivă europeană, ca și Ucrainei, dar și Georgiei. Așa că eu cred că orice națiune ar trebui să-și decidă propria cale. Moldova astăzi este un stat neutru, noi respectăm acest lucru. Dar Maia Sandu ne-a spus când ne-am întâlnit ultima dată că ei nu văd neutralitatea ca pe o slăbiciune. Neutralitatea se schimbă în Europa, Finlanda și Suedia au decis după decenii și secole de neutralitate să schimbe direcția din cauza Rusiei. Și se alătură NATO. Elveția are o neutralitate foarte dinamică, cu forțe armate foarte puternice. Așadar, există multe căi în această arhitectură europeană pentru a avea acest tip de lucruri”, a mai explicat secretarul general adjunct al NATO citat de Calea Europeană.
Menționăm că Forumul Aspen, ajuns la cea de a unsprezecea ediție, se desfășoară marți și miercuri la București. Evenimentul este organizat de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the United States, cu susţinerea NATO, fiind cofinanţat de Uniunea Europeană şi USAID.