România este cel mai important partener comercial și investițional al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de Dumitru Alaiba, ministrul Economiei de la Chișinău, care a discutat astăzi cu Florin Spătaru, omologul său de la București.
Cei doi oficiali au abordat, în cadrul discuției telefonice, subiecte ce țin de evoluțiile economice, schimbările care au venit odată cu războiul din Ucraina, relațiile comerciale dintre România și Republica Moldova, investițiile reciproce și cooperare pe diferite domenii.
„Suntem recunoscători pentru susținerea partenerilor din România, iar în aceste timpuri, mai mult ca oricând, avem nevoie de o colaborare eficientă, pentru a găsi soluții la provocările cu care ne confruntăm și pentru a facilita activitatea antreprenorilor și a impulsiona mediul de afaceri”, a declarat ministrul Economiei de la Chișinău.
În acest context, el a amintit că în Republica Moldova activează peste 1500 de investitori din România, cu volum capital investițional de peste 6 miliarde de lei.
„Guvernul Republicii Moldova încurajează companiile de peste Prut să-și lanseze afacerile pe piața din R. Moldova și să beneficieze de facilitățile fiscale și condițiile atractive oferite de zonele economice libere, parcurile industriale și IT Park. În perioada ianuarie-septembrie 2022, valoarea exportului Republicii Moldova în România a înregistrat suma de 933 milioane de dolari, valoare superioară cu circa 65% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Totodată, importurile din România au constituit circa 1,1 miliarde de dolari sau cu 86% mai mult în comparație cu 2021. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 20.7 % din valoarea comerțului total”, a menționat Dumitru Alaiba.
La rândul său, Florin Spătaru, ministru al Economiei din România a salutat deschiderea Guvernului și a Ministerului Economiei din Republica Moldova, subliniind că actualul context internațional „este unul dificil și suntem mereu gata să susținem Republica Moldova pe parcursul său european și să fim umăr de nădejde în situații de criză”.