Războiul din Ucraina risca să se extindă și în Republica Moldova dacă autoritățile de la Chișinău nu ar fi făcut compromisuri pentru Tiraspol. Declarații în acest sens au fost făcute de Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare din Republica Moldova.
Astfel, fiind întrebat cum ar fi evoluat lucrurile dacă autoritățile de la Chișinău nu ar fi acordat autorizație de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița sau nu ar fi cedat întregul volum de gaze regiunii separatiste transnistrene în schimbul energiei electrice, oficialul a remarcat că „orice complicație, pe fundal economic sau social, risca să ducă la o degradare a conflictului”.
În acest sens, el remarcat că printre tensiunile pe care atât autoritățile de la Chișinău, cât și partenerii externi și-au dorit să le evite s-a numărat și „extinderea conflictului militar care este acum în Ucraina”.
„Să zicem că acest pericol de care se temea foarte mult lumea în luna martie și mulți își făceau bagajele, oricând se putea întâmpla. Noi am spus că nu există un pericol iminent. Un pericol iminent putea să apară în condițiile în care tensiunile economice, sociale ar fi fost mai mari”, a specificat Oleg Serebrian pentru TVR Moldova.
Totodată, vicepremierul pentru Reintegrare a recunoscut că declarațiile provocatoare ale unor actori politici, inclusiv din Rusia, au pus pe gânduri autoritățile Republicii Moldova.
„Vedeam retorica tot mai imprudentă a unor oficiali chiar și de la Moscova care invocau o așa-zisă criză umanitară în partea stângă Nistrului. Noi nu am văzut niciodată semne de criză umanitară în stânga Nistrului. Însă, faptul că acestea se invocau tot mai insistent punea pe gânduri tot mai mulți analiști, dar și factori de decizie, din ce motive se invocă atât de frecvent. Noi suntem convinși că, în acest moment, pericolul unor tensiuni între Chișinău și Tiraspol pe timp de iarnă nu există”, a mai spus Serebrian.
Amintim că săptămâna trecută, autoritățile de la Chișinău au semnat un contract de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol. Astfel, în schimbul energiei electrice, Chișinăul direcționează spre regiunea transnistreană tot volumul de gaz livrat de Gazprom.