O moară de apă din localitatea Beloci, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost restaurată cu susținerea programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.
Selectată în cadrul unui concurs public, desfășurat de UE și PNUD în anul 2020, moara face parte din cele 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale râului Nistru care beneficiază de lucrări de restaurare și conservare.
În urma procesului de restaurare și conservare, edificiul morii este protejat de condițiile meteo neprielnice și va rezista încă cel puțin 30 de ani. De asemenea, a fost amenajat și teritoriul din preajma morii, care e situat chiar pe cursul râului Beloci.
„Am putea face un punct turistic atractiv aici. Obiectivul în sine este interesant, odată ce moara a fost construită pentru acele vremuri fără metal și fără ciment, fără cuie, doar piatră cu piatră. Pentru acea perioadă e o construcție colosală. În interior avem echipamentul acelor timpuri păstrat și care ar servi drept exponate de muzeu”, a declarat Alexandru Maleandra, proprietarul morii de apă.
Construcția morii din localitatea Beloci, raionul Râbnița din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a fost începută inițial de un localnic, apoi a fost răscumpărată de un producător polonez, care a finalizat lucrarea. Echipamentul din interiorul morii a fost adus din Elveția. Acesta a rămas în forma sa originală, însă are nevoie de reparație și de înlocuirea unor elemente, pentru ca moara să redevină funcțională. Ultima dată moara a fost pornită în anul 2000.