web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Presa internațională despre protestul de amploare de la Chișinău

Dumitru Bădița 7 septembrie 2015 0

 

Republica Moldova revine în lumina reflectoarelor internaționale cu manifestația stradală de anvergură care a avut loc duminică în Piața Marii Adunări Naționale.

Foto: Constantin Grigoriță

Foto: Constantin Grigoriță

Zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au ieșit în stradă duminică în cadrul celui mai amplu protest din istoria acestui stat, cerând demisia președintelui și organizarea de alegeri anticipate pe fondul fraudei bancare de un miliard de dolari care a afectat condițiile de trai, scrie Reuters. ,,Poliția a estimat numărul participanților la 35000-40000, mai mare chiar decât al celor de la protestele anticomuniste din aprilie 2009, deși organizatorii au anunțat că numărul este de trei ori mai mare decât cel comunicat de autorități”, notează sursa citată. Furtul unui miliard de dolari din băncile de la Chișinău a afectat încrederea aliaților occidentali și a liderilor internaționali care au ținut la suprafață economia Republicii Moldova, mai precizează Reuters.

Protestatari au instalat corturi în fața clădirii Guvernului de la Chișinău după o demonstrație stradală la care au participat până la 100000 de persoane, scrie RT News. ,,Această opoziție anunță că va continua protestul până la demisia guvernului și pedepsirea celor vinovați de furtul miliardului de dolari”, arată RT News. Organizatorii vorbesc despre 100000 de oameni ieșiți în stradă, dintr-o populație de puțin peste 3 milioane de locuitori. Mulți dintre aceștia au strigat ,,Rușine!” și ,,Hoții!”, notează sursa.
Protestatarii au scandat duminică ,,Miliardul înapoi!”, solicitând demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, a procurorului general și a altor persoane, pe marginea furtului unui miliard și jumătate de dolari din trei bănci ale Republicii Moldova, arată ABC News. ,,Un raport parlamentar nepublicat susține că banii furați au fost transferați în băncile Rusiei. Băncile ar fi deținute de investitori ruși, dar și moldoveni”, se specifică în articol.
,,Organizații non-guvernamentale au inițiat protestele și au avertizat că acestea vor avea caracter permanent”, notează Washington Post, citând Associated Press. ,,Băncile de stat Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, din care au dispărut banii înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014, au fost transferate sub administrarea Băncii Naționale a Moldovei în decembrie, iar pierderiloe au fost acoperite din rezervele de stat. Băncile vor fi lichidate în octombrie”, conchide publicația.
The Guardian scrie că protestatarii au scandat ,,Demisia!”, ,,Noi suntem poporul” și ,,Jos mafia!” fluturând steagul Republicii Moldova, al României și al Uniunii Europene.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »