web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

George Simion: Administraţia Prezidenţială a României tace, doarme pe subiectul Rep. Moldova

Liviu G. Stan 12 decembrie 2015 0

 

Tema Republicii Moldova, în materie de dialog instituţional cu societatea civilă, pare a fi ignorată de către Administraţia Prezidenţială, susţine George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, într-un editorial.

Tinerii din Chișinău la Palatul Cotroceni, 12 iulie 2015. Președintele Iohannis era plecat. Foto: Nicolae Petrov

Tinerii din Chișinău la Palatul Cotroceni, 12 iulie 2015. Președintele Iohannis era plecat. Foto: Nicolae Petrov

„Citesc stupefiat că Inițiativa România, un grup de inițiativă constituit de o lună, a fost primit la Cotroceni de către consilierul Andrei Muraru pentru a discuta despre alegerile locale din București și legislația electorală. La fel ca în cazul pseudo-consultărilor de după carnagiul de la clubul Colectiv, trasparența și criteriile lipsesc cu desăvârșire. Și acest obicei se repetă, iritant… În tot acest timp, Basarabia așteaptă la ușă, rănită, ignorată. Deși o întrevedere în care subiectul viitorului celor două state românești să fie abordat temeinic este solicitată încontinuu de FIX ȘASE LUNI de către societate civilă cu expertiză pe domeniu. Este solicitată Administrația Prezidențială, cea care trebuie să coordoneze acțiunile primului om în stat. Și Administrația Prezidențială nu răspunde, TACE, DOARME…”, notează liderul unionist în articolul său de opinie publicat pe platforma România Curată.

George Simion scrie că această remarcă nu trebuie să-i fie conotată greşit: „Nu am nimic împotriva grupului Inițiativa România. Este un grup format din circa 100 de persoane după tragedia Colectiv care se definește ca fiind <<o mișcare civică pentru coagularea cetățenilor și a societății civile în România în vederea schimbării clasei politice corupte actuale>>. Chiar am depus o adeziune pentru a-i ajuta în momentul când grupul s-a format. Nu am nimic nici împotriva celor care au fost la Cotroceni. Mulți îmi sunt prieteni”.

“Nu se cade să fac comparație, dar Platforma Unionistă Acțiunea 2012 este o organizație constituită legal care are peste 1500 de membri, cuprinde zeci de asociații și grupuri de inițiativă din România, Republica Moldova și Diaspora și la manifestațiile organizate în ultimii ani a adunat zeci de mii de oameni la manifestații în stradă (de exemplu circa 12 000 în București și 25 000 în Chișinău). Suntem printre puținii care au reușit să strangă conform legii complicate(cu date personale precum CNP) peste117 000 de semnături PE HÂRTIE în stradă pentru un proiect legislativ venit pe cale de inițiativă cetățenească. Reprezentăm un curent de opinie care înglobează opțiunile a trei sferturi dintre români, niciodată mai jos în toate sondajele de opinie realizate pe acest subiect. Asta și multe altele, înseamnă reprezentativitate. Este acesta un considerent pentru a fi un partener de dialog? Sau diferența nu se face la nivel de reprezentativitate ci pe criterii de culoare a ochilor și prietenii din copilărie? Sau e nevoie ca manifestațiile să le relocăm de acum încolo la palatul Cotroceni, să se vadă <<strada>> din noi? Sau poate că însuși dialogul nu este dorit. Poate că alegerile locale din București reprezintă un domeniu de responsabilitate mai mare pentru Președinte și administrația prezidențială decât românii din Basarabia! Totuși, fișa postului arată altceva…”, mai notează Simion.

Liderul Acţiunii 2012 mai spune că ceva este “putred” la Cotroceni, unde lipsa de transparenţă pare a fi în prezent literă de lege pe acest subiect, iar dialogul se mimează. Ceva e putred în Danemarca. Sau în Germania, sau în dealul Cotrocenilor. Și trebuie să cerem ca să existe transparență din partea celor care invocând transparența, democrația, anti-corupția, societatea civilă și câte și mai câte, au ajuns la putere. Dialogul nu trebuie mimat (vedeți cazul consultărilor privind bugetul când bugetul era deja adoptat), sau nu trebuie evitat când sunt la mijloc subiecte considerate a fiind delicate. 40 de organizații civice au depus pe 1 Decembrie un apel pentru constituirea Fondului Moldova. Expunerea publică a propunerii din partea inițiatorilor are loc joi, 17 decembrie, 11:00 în București. Va veni președintele Iohannis pentru a asculta ce vrea societatea civilă cu expertiză pe Basarabia? Sau, dacă iarăși e la Bruxelles, îl va trimite pe șeful Cancelariei prezidențiale? Lucrurile nu trebuie să rămână așa!”, se mai arată în aricolul scris de George Simion.

 

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »