web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Moise Guran: România și Rep. Moldova trebuie să evite o înghețare a relațiilor

Iulia Modiga 15 noiembrie 2016 2

 

Câștigarea Moldovei de către Igor Dodon, candidatul declarat filo-rus, ce se opune integrării în UE a țării vecine, complică destul de mult situația de peste Prut. Dar, asta e democrația. Dincolo de faptul că rezultatul votului a fost evident distorsionat, pe de o parte de autocarele cu votanți aduse din Transnistria, pe de alta, de imposibilitatea de a vota a moldovenilor aflați în Vestul Europei și chiar în România, câteva învățăminte avem cu toții de tras din această situație.

Sursă foto: reportervirtual.ro

Sursă foto: reportervirtual.ro

Da, Moldova repetă din nou, într-un stil mai dramatic, experiențele României.Cu votul din Diaspora la ei, a fost aproape exact ca la noi în 2014, doar că la noi imposibilitatea de a vota s-a produs în turul întâi, ceea ce a și provocat reacția din turul doi și lovitura năprasnică pentru cei care au încercat să interzică dreptul de vot. La moldoveni, revelația furtului a venit prea târziu.

Așa cum vă spuneam cu ceva timp în urmă, dacă România reușește de cele mai multe ori să se salveze de pe marginea prăpastiei, Moldova cade de fiecare dată în ea, pierzând apoi ani cu urcușul înapoi spre un loc ce părea cucerit.

Dincolo de asta însă, și România și Moldova trebuie să pricească pragmatic situația și să evite o înghețare a relațiilor, așa cum s-a întâmplat în epoca Voronin. Indiferent cine domină clasa politică, de o parte sau de alta a Prutului, vorbim totuși de aceeași națiune. Așadar România va trebui să continue proiectele de asistență a Republicii Moldova, chiar dacă probabil votul de duminica trecută a cam scos Moldova de pe harta cancelariilor europene. România este Europa pentru molodoveni, dar Basarabia este România și pentru români și pentru o parte a moldovenilor. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l rețină și să-l înțeleagă în primul rând autoritățile de la București.

Al doilea lucru este că sprijinirea unor figuri politice care se declară pro-europene sau chiar pro-unioniste de la Chișinău, dar care au în spate interese oligarhice, este o greșeală. Așa a fost cazul pe relația Filat-Băsescu, dar și cu relațiile dintre guvernele Ponta cu toate guvernele sprijinite de Vlad Plahotniuc. În final moldovenii ajung să asocieze și România, și Europa, dar chiar și democrația, cu mafia politico-financiară.

Citiți articolul integral pe Biziday.

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

 1. Rarița dela Chilia Dunării 16 noiembrie 2016 at 04:12 - Reply

  UN APEL

  Sculați voi Ioni, Marii
  Să scăpăm noi de cheflii
  Ne prostesc electoratul
  Cei ce umblă cu furatul
  Hoții sunt azi la putere
  Vor dreptatea să o piere
  Ne-au furat voturile noastre
  Cu dondoni, markeli de greață
  Să ieșim cu toți în Piață
  Să-l dăm jos pe cel paiață
  E dondonul terorist
  Ocupant afurisit
  Vrem votări din nou curate
  Fără fraude, doar Dreptate
  Libertatea ne-o păzim
  De bandiți ne ocrotim
  Dați-i jos pe oligarhi
  De se cred ei mari monarhi
  Dați-i jos pe cei din vărfuri
  Jos ! ca porcii, la lături !
  ————————————————

Leave A Response »