web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Analist: Rusia şi regiunea transnistreană – relaţie colonială, nu „fraternă”

Liviu G. Stan 20 decembrie 2016 2

 

Fosta tiradă sovietică a „frăţiei popoarelor” a fost înlocuită în Rusia contemporană cu un naţionalism etnic care nu este altceva decât o formă concretă de colonialism. Opinia îi aparţine lui Alexander Morrison, istoric al Universităţii Nazarbayev din Astana. 

pacificatori-rusi-in-regiunea-transnistreana

Una dintre acuzele pe care Kremlinul o respinge cu obstinaţie este aceea că Rusia este la ora actuală un stat încremenit în racile colonialiste, scrie Morrison într-o analiză publicată pe platforma Eurasianet.org.

„Obiecţiile ruşilor faţă de «colonialism» sunt determinate de faptul că, în rusă, acest termen nu are decât conotaţii negative: au trecut aproape o sută de ani de când a fost ultima oară privit drept o cale normală sau neutră de descrie domnia rusească peste non-ruşi. Are, de asemenea, şi o dimensiune geopolitică – tentativele Rusiei de a-şi reface controlul în «vecinătatea imediată» şi dezvoltarea de ministate clientelare în zone precum Abhazia sau Transnistria sunt privite ca o relaţie colonială, şi nu una fraternă”, explică istoricul.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. name 20 decembrie 2016 at 13:16 - Reply

    „Fratia” popoarelor in care acestea au fost deposedate de propria identitate, apoi au fost invatate limba rusa, apoi au devenit amnezice cu privire la propriile radacini, apoi …, apoi…, …

Leave A Response »