Fosta tiradă sovietică a „frăţiei popoarelor” a fost înlocuită în Rusia contemporană cu un naţionalism etnic care nu este altceva decât o formă concretă de colonialism. Opinia îi aparţine lui Alexander Morrison, istoric al Universităţii Nazarbayev din Astana.
Una dintre acuzele pe care Kremlinul o respinge cu obstinaţie este aceea că Rusia este la ora actuală un stat încremenit în racile colonialiste, scrie Morrison într-o analiză publicată pe platforma Eurasianet.org.
„Obiecţiile ruşilor faţă de «colonialism» sunt determinate de faptul că, în rusă, acest termen nu are decât conotaţii negative: au trecut aproape o sută de ani de când a fost ultima oară privit drept o cale normală sau neutră de descrie domnia rusească peste non-ruşi. Are, de asemenea, şi o dimensiune geopolitică – tentativele Rusiei de a-şi reface controlul în «vecinătatea imediată» şi dezvoltarea de ministate clientelare în zone precum Abhazia sau Transnistria sunt privite ca o relaţie colonială, şi nu una fraternă”, explică istoricul.