web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Cu bicicleta prin Rep. Moldova. Impresii pe două roți din stânga Nistrului

Liviu G. Stan 18 august 2017 1

 

„Cu bicicleta prin Basarabia” este numele unei pagini de Facebook în care un român din Țară scrie un jurnal al călătoriei sale prin Republica Moldova.

Drumurile l-au purtat recent pe biciclistul din România în regiunea transnistreană, la Liceul „Lucian Blaga” cu predare în limba română din Tiraspol.

Iată cum a decurs expediția pe două roți în stânga Nistrului:

O cu totul altă atmosferă am găsit la singurul liceu cu predare în limba română din Tiraspol, Liceul Lucian Blaga. Fără ajutorul gps-ului, a trebuit sa întreb mai mult de 10 oameni până sa mă lămurească o doamnă jandarm ce aștepta autobuzul.

Erau doi băieți in fața si i-am întrebat dacă pot intra în liceu. Copiii au fugit si au chemat primul profesor ce le-a iesit in cale, profesorul de sport, care m-a condus la doamnă director adjunct si apoi in câteva secunde un corp plouat, puturos si nespalat, era în cancelaria profesorilor.

M-au primit si mi-au urat bun-venit cu o căldura atât de mare, atât de contrastantă față de ce simțisem în oraș. M-am simțit de-al lor…

Dupa o prezentare succinta a simbolurilor a ceea ce inseamna acasă, am ajuns în biroul domnului director unde am facut și niste politică la un ceai si o plăcintă. O liniște și o pace m-au cuprins, iar acel ceas petrecut la această instituție – „fortăreață asediată”, îl percep acum ca pe o amintire strălucitoare, vie. Dar ma grăbeam pentru ca cele 24 de ore permise sa stau in Transnistria se apropiau de sfârșit.

Acești profesori, acești oameni au avut de îndurat multe presiuni din partea autorităților din motive lesne de înțeles. Eu i-aș putea numi ambasadori pentru crezul lor in a apăra interesele României. Intimidați, agresați emoțional prin însămânțarea constantă a fricii, continuă să trăiască pe această insulă, dar care încet-încet, se scufundă. Țară noastră ar putea face mai multe pentru ei.

Ultimul episod a fost in fata clasei a XII a – oameni cu vise, cu drumuri mai mult sau mai putin deschise.

Întotdeauna mi-au placut citatele. În biroul doamnei director adjuct am văzut unul scris în rusă, care mi-a mers la inimă:

„Doar un oaspete, un idiot sau un ocupant, poate sa nu cunoască limba țării în care locuieste.” – Karl Marx, părintele comunismului.

Dacă ajungeți la Tiraspol, mergeți acolo. Veți gasi oameni cu inima mare ce se vor bucura sa vă primească.

Dupa plecarea de la liceu am pus tricolorul României pe bicicletă și am traversat de două ori Tiraspolul. Un mic experiment al cărui rezultat îl bănuiam: nici o reacție adversă.”

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

Leave A Response »