Mecanismul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții conține multiple neajunsuri și abateri de la standardele anticorupție care pot afecta ordinea publică a Republicii Moldova, se arată într-o analiză a Centrului Expert-Grup.
Mai mult, relevă analiza, acest mecanism păgubos ar putea duce, inclusive, la suspendarea regimului fără vize cu UE pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
Expert-Grup subliniază că Republica Moldova a obținut regim liberalizat de vize cu UE pentru cetățenii săi în condițiile și conform situației la momentul respectiv. Astfel, acest drept nu poate fi transformat într-un business pentru cetățenii străini, chiar dacă aceștia au foarte mulți bani.
Experții atrag atenția că Republica Moldova are nevoie de investiții străine în economia reală care să creeze locuri de muncă și să dezvolte sectoarele cu adevărat strategice și care în final să contribuie la bunăstarea pe termen lung a întregii populații.
Potrivit analizei Expert-Grup, atât timp cât nu există o justificare economică clară asupra nevoii acordării cetățeniei unor potențiali investitori străini, politicienii nu ar trebui să se lanseze în programe caracteristice paradisurilor fiscale, care în final să susțină realizarea unor interese înguste de grup.
Experții susțin că modificarea legii cetățeniei s-a făcut cu abateri semnificative de la principiile transparenței decizionale, iar promovarea mecanismului de acordare a cetățeniei în urma investiției nu este oportună.
Legea privind cetățenia, în noua versiune, extinde criteriile de eligibilitate pentru pașaportizarea cetățenilor străini. Astfel, pot solicita cetățenia Republicii Moldova străinii care dețin o reputație economică bună, nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea economică, contribuie la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau efectuează și mențin, pentru o perioadă de 60 de luni (5 ani), investiții în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, aprobate de către Guvern.