web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Dodon, fanul referendumurilor

Iulia Modiga 31 octombrie 2017 3

 

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat cu privire la decizia luată în această dimineață de Curtea Constituțională prin care a  avizat pozitiv inițiativa legislativă semnată de un grup de 34 de deputați cu privire la modificarea art. 13 din Constituție.

Denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a scris Dodon pe Facebook.

În urma deciziei Curții Constituționale, sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” ar putea fi înlocuită prin „limba română”.

Sesizarea celor 34 de deputați din partea PLDM, PL și PDM a fost depusă la Curtea Constituțională pe 13 octombrie.

În Nota informativă a proiectului de lege înaintat de deputați se menționează că drept temei pentru elaborarea documentului a servit Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care a fost statuat că, „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independenţă prevalează”.

Pe data de 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Sintagma de „limba română” din Declarația de Independență prevalează sintagmei de „limba moldovenească” din Constituție.

Comentarii de pe Facebook

comments

3 Comments »

 1. Neam românesc 31 octombrie 2017 at 14:35 - Reply

  Conform Academiei Române, Academiei Moldovei dar și lingviștilor din întreaga lume (mai puțin din Rusia și Ucraina, și se știe și de ce), în Republica Moldova se vorbește limba română, iar etnia majoritară sunt românii. NU există limbă moldovenească, și nici etnie moldovenească, ele au fost inventate de Stalin după ce a ocupat aceste teritorii românești, spre a justifica ceea ce nu se poate justifica. De altfel, în ultimatumul din 26-28 iunie 1940, rușii pretind aceste teritorii în numele „etniei ucrainiene majoritare”, respingând totodată orice referendum în acest sens. Abia o lună și jumătate mai târziu, la congresul PCUS, apar din neant reprezentanții „poporului sovietic moldovenesc” care ar fi devenit „independent pe vecie”. Cam aceasta este „eroica” existență a „poporului moldovenesc”, care mai viețuiește azi numai în capul marionetelor Moscovei ce duc o aprigă campanie de dezinformare, sub falsul pretext că cel care strigă mai tare „are dreptate”.

  • Ion 1 noiembrie 2017 at 13:41 - Reply

   boule, uita-te la rezultatele recensamantului! romanii sunt o minoritate in Republica Moldova! Moldovenii nu au fost, nu sunt si nu vor deveni vreodata tigani borati romani!

 2. like this 14 iunie 2018 at 11:11 - Reply

  I just want to tell you that I am just newbie to blogs and actually enjoyed your web blog. Probably I’m likely to bookmark your blog . You amazingly come with incredible article content. Regards for sharing your web-site.

Leave A Response »