Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării Constantin Codreanu, a prezentat marți o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului României semnarea cu Guvernul Republicii Moldova a unui Acord privind diaspora comună a celor două state.
„România și Republica Moldova reprezintă în Europa un caz unic de națiune bistatală. Având în comun limbă română, cultura, istoria și vocația de viitor, cele două state ale noastre au în prezent, evident, și o diasporă comună. Cei circa 1 milion de cetățeni români din Republica Moldova, ca și cei circa 800 de mii de alți solicitanți ai redobândirii cetățeniei române sau etnicii români care nu fac deocamdată parte din aceste două categorii nu reprezintă în Republica Moldova o diasporă, după cum nici cetățenii Republicii Moldova stabiliți în România nu reprezintă o diasporă, ci doar persoane aparținând celuilalt stat din interiorul spațiului lingvistic, cultural, istoric și spiritual comun”, a explicat Codreanu.
Parlamentarul a spus că în contextul organizării la Chișinău, în luna noiembrie, a ședinței comune de guverne, autoritățile de pe ambele maluri de Prut ar trebui să dezbată și să semneze Acordul privind diaspora comună. „În prezent suntem în faza de pregătiri pentru ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, preconizată a se ține la Chișinău în luna noiembrie curent. În același timp, de la semnarea Memorandumului de înțelegere din 2015 a trecut un termen suficient – doi ani. Prin urmare, cer Guvernului nostru, premierului Mihai Tudose, în calitate de deputat de diaspora, care îi reprezintă în Parlamentul României inclusiv pe românii din Republica Moldova și în calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, să discute și să semneze cu Guvernul Republicii Moldova, cu Premierul Pavel Filip, un Acord interguvernamental privind diaspora comună a celor două state actuale ale noastre”, a spus deputatul.