web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Ce amendă primești în reg. transnistreană dacă folosești grafia latină. Ținta: școlile cu predare în limba română

Liviu G. Stan 13 noiembrie 2017 2

 

Simpla utilizare a alfabetului latin pentru așa-numita „limbă moldovenească” (limba română cu caractere chirilice) poate fi pedepsită cu o amendă de peste 50 euro în regiunea transnitreană, unde dreptul la educație întâmpină numeroase restricții atunci când este vorba de grafia latină, se menționează într-un raport Promo-LEX, transmite Agerpres

Foto: InfoPrut

Foto: InfoPrut

Potrivit raportului, liceul „Evrica” din Râbnița — unicul cu predare în limba română în acest orășel industrial din stânga Nistrului — este obligat să achite peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului. De fapt, conducerea liceului a denunțat în repetate rânduri prețul ridicat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor și presiuni la adresa profesorilor și a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol.

În regiunea separatistă activează opt școli cu predare în grafie latină: liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina; liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol; liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol; liceul „Evrica” din Râbnița; liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari; gimnaziile din localitățile Corjova și Roghi, precum și gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina.

În 33 de instituții din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învață din manuale după curricula Federației Ruse numai că traduse în „limba moldovenească”, scria recent publicația Ziarul de Gardă din Chișinău.

Referitor la respectarea drepturilor omului, Promo-Lex amintește că, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să achite reclamanților peste 200.000 euro.

Pe de altă parte, ONG-ul menționat semnalează că, în urma hotărârii Curții Constituționale de la Chișinău care a declarat ilegale trupele și bazele militare din stânga Nistrului, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. Limba cui ? 13 noiembrie 2017 at 12:45 - Reply

    Limba moldovenească în grafie chirilică din Transnistria, asemenea limbii moldovenești în grafie latină din spațiul pruto-nistrean, sunt niște creații și reminiscențe ale diferitelor etape de rusificare din vremea ocupației rusești/sovietice. Ambele sunt nule din punct de vedere științific, conținând preluări până la similititudine din limba română, restul cuvintelor provenind fie din limba rusă, fie prelucrări recente prin care se urmărea a se creea „dovezi” ale existenței unei „limbi moldovenești” aparte.

  2. like this 14 iunie 2018 at 02:21 - Reply

    I just want to mention I am just newbie to blogging and site-building and definitely loved this web-site. Probably I’m want to bookmark your site . You definitely come with exceptional writings. With thanks for revealing your web site.

Leave A Response »