web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Ce alte manipulări și falsuri apar în filmul propagandistic al lui Igor Dodon, „Istoria Moldovei”

Liviu G. Stan 5 decembrie 2017 6

 

Partea a doua a filmului propagandistic „Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul lui Igor Dodon, nu se abate de la drumul început cu prima parte, scrie Deschide.md într-o analiză.

Dacă debutul documentarului a stârnit controverse prin faptul că au fost folosite imagini în care apar copii fără a fi cerut acordul părinților și s-a dovedit că au fost filmate în orașul transilvănean Alba-Iulia, cea de a doua parte se caracterizează printr-o întreagă serie de falsuri și manipulări.

Lista cu falsuri apare încă din minutul 5 al părții a doua, atunci când se spune că balada Miorița face parte din „creația populară orală moldovenească”, asta deși nimeni încă nu a reușit să precizeze cu exactitate rădăcinile acesteia și apare în câteva sute de variante în toate teritoriile locuite de români.

Mai mult decât atât, în documentar nu se spune că cel care a prelucrat Miorița în Moldova este Vasile Alecsandri, poet moldovean care, în mai 1848, a scris „Hora Ardealului”. Peste câțiva ani, poezia avea să fie modificată, devenind „Hora Unirii”. De asemenea, Vasile Alecsandri a fost un unionist entuziast, dar și un pragmatic luptător pentru unirea țărilor române. A avut contribuții importante la înfăptuirea Unirii de la 1859, precum și la consolidarea sa, devenind .membru fondator al Academiei Române. Dar autorii nu se opresc aici cu falsurile despre Miorița. La minutul 5:23, pentru a ilustra faptul că încă din cele mai vechi timpuri moldovenii nu se înțelegeau cu cei aflați pe alte teritorii locuite de români, ni se spune că „balada relatează despre relația complicată cu popoarele vecine, moldovenii, ungurii și vrâncenii”. Or, de-a lungul timpurilor, nu a existat niciodată un popor numit „vrâncean”.

Următorul fals care nu ține doar de istorie, ci și de geografia Moldovei, este cel al amplasării Cetății Șcheia, care, în harta de la minutul 13:58 ne este prezentată ca fiind așezată între Neamț și Roman, pe când, de fapt și azi ruinele cetății se pot vedea lângă Suceava.

Citiți AICI analiza integrală.      

Comentarii de pe Facebook

comments

6 Comments »

 1. Culaie 5 decembrie 2017 at 17:27 - Reply

  Trebuie dati in judecata pentru schizofrenie acesti asa zis autori de film (rusnaci si macurti)

  • Europa liberă 5 decembrie 2017 at 17:58 - Reply

   Schizofrenia e o boală ce i-ar absolvi, nu poti da pe cineva în judecată pe motiv că e bolnav 🙂

 2. istoria lui Dodon 6 decembrie 2017 at 03:29 - Reply

  Istoria se bazează pe surse de informare recunoscute, care trebuie citate. Felul în care Dodon înlocuiește citarea cu măsluirea și interpretarea abuzivă ne trimite cu gândul mai mult spre Rusia decât spre neamul românesc din care și moldovenii fac parte.

 3. EuRo 6 decembrie 2017 at 09:53 - Reply

  Crearea unor mituri prin care sa se justifice o identitate artificială a unui neam este o specialitate a Moscovei, prin care fără limită s-a aberat precum in sinistrele povești ale jandarmilor romini, imperialiștilor americani, eliberatorilor ruși, exploatatoarei burghezo-mosierimi românești și multe, multe alte asemenea grozăvii pe care le mai întâlnim azi doar in Coreea de Nord cea care are același creator și aceiași sursa de inspirație precum Dodon: Rusia.

 4. mereu român 6 decembrie 2017 at 10:05 - Reply

  Limba română contrapusă limbii moldovenești susținute de Rusia, poporul român contrapus poporului moldovenesc al cărui apărător este aceiași Rusia, cultura română contrapusă unei culturi inexistente de sine stătător dar promovate tot de adepții Rusiei … iată numai câteva din aberațiile care lasă să se vadă cine se ascunde sub blana de oaie moldovenească: lupul rus, care nu își poate ascunde nici coada și nici colții, dar care cu mult tupeu tot încearcă la nesfârșit să ne facă să credem ce îi convine lui să credem, in numele propriilor interese expansioniste jignind orice, inteligență, realitate,bun simț.

Leave A Response »