Regele Mihai I al României a susţinut pe 25 octombrie 2011 un discurs în faţa plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului de la București, un moment istoric în care a amintit de spațiul dintre Prut și Nistru, dar și de alte teritorii ocupate și rămase în afara granițelor țării.
„Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi. Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna”, a spus Majestatea Sa Regele Mihai I al României.
„Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a accentuat Regele.
Citiți discursul integral aici.
Majestatea Sa Regele Mihai I al României a trecut la cele veșnice.
Regele Mihai a împlinit vârsta de 96 de ani pe 25 octombrie 2017. Majestatea Sa a decis să se retragă din viaţa publică în luna martie a anului 2016, Casa Regală fiind reprezentată în toate acţiunile publice de fiica sa Margareta, Principesa Moștenitoare.
Mihai I a fost regele României în perioadele 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930, și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947. La sfârșitul anului 1947, regele a fost constrâns de comuniști să semneze decretul de abdicare, în aceeași zi fiind proclamată republica populară.
În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă fără rezultat. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit în Versoix, Elveția. În familia regală s-au născut cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Potrivit Statutului Casei Regale, Principesa Margareta devine „Regina” Margareta.