web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Reacția Tiraspolului după Rezoluția ONU privind retragerea trupelor ruse din Rep. Moldova

Liviu G. Stan 25 iunie 2018 0

Tiraspolul califică Rezoluția privind retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului drept o inițiativă a Chișinăului îndreptată împotriva așa-zișilor pacificatori din regiunea transnistreană și declară că nu va admite acest lucru, transmite Radio Chișinău

Mai mult, administrația sepratstă de la Tiraspol neagă prezența negă prezența altor forțe militare ruse pe teritoriul din stânga Nistrului, pe lângă cele „de pacificare”, care ar urma să se retragă doar după reglementarea politică a conflictului, potrivit unui comentariu al pretinsului minister de externe din regiune.

„Militarii ruși în Transnistria îndeplinesc misiunea exclusivă de asigurare a păcii și securității și nu există ale forțe armate decât cele de pacificare”, se arată în declarație.

Tiraspolul pretinde că nimeni nu poate lua decizii privind modificarea formatului operațiunii de menținere a păcii fără a fi luată în calcul opinia sa.

„Partea moldovenească își menține ideile revanșarde și tactica de distrugere a formatului de pacificatori care și-a demonstrat eficacitatea, cu scopul de a elimina misiunea rusă de pacificatori”, se mai spune în declarație, chiar dacă în rezoluția adoptată la ONU este menționat clar că e vorba de retragerea muniției și trupelor militare ruse, nu și de pacificatori.

Adunarea generală a ONU a adoptat vineri, 22 iunie, proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Chișinăul consideră ilegală aflarea trupelor militare ruse și a muniției pe teritoriul său. Pe de altă parte, împotriva Rezoluției s-a exprimat delegația Federației Ruse, care consideră că acest document va submina procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Rezoluția propusă de Republica Moldova a fost adoptată cu 64 de voturi pro și 15 împotrivă, în timp ce peste 80 de delegații s-au abținut. Proiectul Rezoluției a fost prezentat de ministrul de externe Tudor Ulianovschi care a vorbit despre istoricul problemei transnistrene, dar și despre angajamentele asumate de Federația Rusă în 1999 la Istanbul și mai târziu la Porto de a-și retrage trupele și armamentul din regiunea transnistreană. El a amintit că Rusia a întrerupt procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale în 2004, invocând motive inacceptabile.

Împotriva rezoluției s-a pronunțat Federația Rusă, care consideră că o asemenea rezoluție va împiedica procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Grupul Operativ de Trupe Ruse reprezintă o reminiscență a fostei Armate a 14-a sovietice, implicată în războiul de pe Nistru din 1992. Federația Rusă și-a retras până în 2004 o parte din armament, tehnica militară şi o parte din muniții, dar nu și-a îndeplinit pe deplin angajamentul.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »