Guvernul României oferă stagii de specializare pentru 300 de cadre didactice din școlile românești din Ucraina, cărora le sunt suportate cheltuielile de participare la cursuri (prin bugetul Ministerului Educației Naționale), fiecare cursant beneficiind de cazare și masă (mic dejun, prânz, cină), precum și de o bursă în valoare de 300 lei/stagiu.
Potrivit unui anunț al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, centrele universitare care oferă stagiile de formare sunt Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Mai multe detalii despre sprijin pot fi consultate aici.
În Ucraina, de la un an la altul scade numărul de școli românești. De la 118 şcoli publice româneşti în 1991, s-a ajuns în prezent la mai puţine de 80.
Peste jumătate dintre copiii români din Ucraina sunt educați și instruiți în limbile ucraineană și rusă (aproximativ 61%), statul ucrainean stimulând abandonarea educației în limba română în favoarea celei în limba ucraineană (sau rusă). Raportul actual dintre elevii români instruiți în limba maternă și cei instruiți în limbile ucraineană și rusă este de aproximativ 4:6.