web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Mitropolitul Basarabiei la sfințirea bisericii românești din Dondușeni

Iulia Modiga 25 septembrie 2018 0

 

Biserica parohiei ortodoxe române din oraşul Donduşeni, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, a fost sfinţită duminică. Slujba de sfinţire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de un sobor de ierarhi condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, şi Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

La slujba arhierească au fost prezenţi demnitari şi reprezentanţi ai autorităţilor din Republica Moldova şi România – ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, preşedinţii raioanelor Donduşeni şi Criuleni, primarii localităţilor Donduşeni şi Miroslava, dar și peste 2000 de credincioși de pe ambele maluri de Prut.

La finalul Sfintei Liturghii au fost acordate distincţii de vrednicie, informează Ziarul Lumina.

În același context, Preasfinţitul Părinte Veniamin a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu ocazia acordării Crucii Patriarhale părintelui paroh Roman Botezat. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a făcut referire la apărarea credinţei şi a familiei, cele două valori prin care dăinuie un neam: „Suntem chemaţi cu toţii, şi dumneavoastră aici, şi noi dincolo, pe de o parte să ne apărăm dreapta credinţă, pe de altă parte să fim atenţi la relaţia dintre noi şi în mod special la relaţia din sânul familiei. Dacă avem credinţă în Dumnezeu şi păstrăm dragostea noastră faţă de familie, câte vânturi şi valuri vor veni asupra noastră, vom rezista aşa cum au rezistat părinţii noştri, care nu au avut o altă bogăţie şi o altă armă decât sfânta credinţă, pe de o parte, şi familia cu care au fost binecuvântaţi să trăiască fiecare, pe de altă parte”.

Construcţia Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Donduşeni a început în anul 2009, când a fost aşezată piatra de temelie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei. Locaşul de cult a fost construit din cărămidă de către meşteri din România, în stil ştefanian. A fost acoperită cu tablă de cupru, iar pictura este realizată în tehnica frescă de pictorul Mihai Gabor. De asemenea, scheletul catapetesmei a fost realizat din lemn de stejar sculptat, tot în România, la fel ca şi iconostasul Maicii Domnului Axioniţa sau stranele. Cu ajutoare exclusiv româneşti, s-a realizat încălzirea bisericii cu o centrală termică mixtă, ce funcţionează atât pe lemne, cât şi cărbune, precum şi împrejmuirea curţii bisericii cu gard din fier forjat.

60% din banii necesari ăentru construcția bisericii au fost obţinuţi prin colecte făcute în parohiile din arhiepiscopiile Iaşilor şi Sucevei şi Rădăuţilor, iar 30% din fonduri au venit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte şi a Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. În total, au fost strânse donaţii de la credincioşi din peste 500 de parohii din România.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »