web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

CEDO: Rusia a încălcat dreptul la educația elevilor români de la internatul din Tighina

Iulia Modiga 24 octombrie 2018 0

 

După 6 ani de la Hotărârea Catan și alții, prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că Rusia a violat dreptul la educația elevilor din școlile românești din regiunea transnistreană, pe 23 octombrie, CEDO a pronunțat o nouă hotărâre, prin care se arată că Rusia a încălcat dreptul la educația elevilor de la Gimnaziul-internat pentru copii orfani din Tighina, iar pentru aceasta, Rusia trebuie să plătească 64 mii de euro. 

Pe 19 octombrie s-au împlinit 6 ani de la pronunțarea hotărârii CEDO privind violarea dreptului la educație a elevilor din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Responsabilă de aceste încălcări este tot Rusia care până în prezent refuză să execute hotărârea, prin care a fost obligată să achite despăgubiri în valoare de un milion de euro celor 170 de elevi, părinți și profesori, majoritatea din Râbniţa, Tighina şi Grigoriopol, care s-au plâns la Curtea de la Strasbourg că le este îngrădit dreptul la educație în limba română. Rusia refuză să se conformeze acestei decizii.

În ultimii 6 ani, numărul elevilor din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană s-a diminuat cu 35%, iar din anul 1998 până în anul 2016 numărul elevilor a scăzut cu 75%, arată datele Asociației Promo-LEX. În prezent, în cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului învață doar 1.500 de elevi.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »