Eurodeputatul Siegfried Mureșan este de părere că relația dintre Uniunea Europeană (UE) și guvernul de la Chișinău a fost foarte afectată de încălcarea angajamentelor asumate de autoritățile Republicii Moldova în raportul cu structurile UE. De asemenea, europarlamentarul român a subliniat că UE diferențiază populația Republicii Moldova de politicienii aflați la putere.
„În primul rând aș vrea să spun că se face o diferență mare între cetățenii R. Moldova pe care îi vedem că sunt pro-europeni și vor o integrare cât mai amplă a R. Moldova în UE și care văd într-o mare măsură avantajele apropierii R. Moldova de UE și guvernul țării. În ceea ce privește guvernul R. Moldova vreau să fiu foarte clar. Niciodată de la căderea comunismului în R Moldova din aprilie 2009, relația dintre UE și guvernul acestei țări nu a fost atât de rea cum este astăzi și niciodată încrederea UE în autoritățile de la Chișinău nu a fost niciodată mai mică decât este acum. De ce? Fiindcă actuala guvernare a dovedit până acum în mod accelerat în ultimul an de zile că nu respectă valori fundamentale ale UE și au fost două momente care au dus la etichetarea acestei guvernări ca nefiind una pro-europeană, ci una care nu își respectă angajamentele”, a declarat Mureșan în cadrul unui interviu acordat Balkan Insight, citat de EVZ.md.
Potrivit eurodeputatului, guvernarea de la Chișinău este responsabilă de modificarea legislației electorale în ciuda avizului Comisiei de la Veneția și de invalidarea rezultatului la alegerile pentru primăria Chișinău.
„În primul rând, modificarea legislației electorale în ciuda avizului Comisiei de la Veneția. Este evident că este decizia R. Moldova în privința legislației electorale și ce sistem de vot vrea să adopte, doar că regulile lumii civilizate spun că nu trebuie modificată legislația țării în ciuda avizului Comisiei de la Veneția. Deci, unu – modificarea legislației electorale și doi – decizia de a nu valida și de a nu recunoaște rezultatul unor alegeri pe care observatorii internaționali le-am declarat ca fiind corecte, corespunzând standardelor internaționale și anume alegerea alegerea unui nou primar pentru orașul Chișinău, indiferent cine este câștigătorul unui scrutin. Dacă alegerile au fost corecte, această persoană este legitimă și trebuie să își exercite mandatul, la fel cum atunci când președintele Igor Dodon a câștigat alegerile în R. Moldova, deși este un președinte pro-rus și anti-european atât în discurs cât și în acțiuni. Totuși, UE a recunoscut rezultatul acelor alegeri, iar președintele Dodon a fost tratat ca orice șef de stat ales în mod liber și legitim, democratic. Anularea alegerilor, atunci când învingătorul nu îți este pe plac, este un semnal al autoritarismului și acesta nu-și are loc în relația cu UE”, a subliniat Siegfried Mureșan.
În viziunea europarlamentarului, regresele făcute de Republica Moldova au generat blocarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro.