web analytics

Când va primi Rep. Moldova gaz românesc

Iulia Modiga 19 iunie 2019 0

 

Ministrul Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova, Vadim Brânzan, spune că primul metru cub de gaze româneşti ar putea ajunge la Chişinău deja în luna februarie sau martie 2020.

Sursă foto: ziarebotosani.ro

Sursă foto: ziarebotosani.ro

Am discutat cu operatorii care mi-au spus că până la sfârşitul acestui an vom avea circa 90% din gazoduct finalizată. Noi sperăm că primul metru cub de gaze să ajungă la Chişinău până la sfârşitul lunii februarie-începutul lunii martie anul viitor ”, a declarat Brânzan în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Noul şef de la Economie a precizat că există mai multe blocaje care au împiedicat prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău timp de cinci ani. Una dintre probleme ar fi exproprierea terenurilor pe unde urmează să treacă acest gazoduct, o altă problemă ar fi de ordin contabil, în special privind calcularea TVA pentru lucrări. Însă cea mai importantă problemă semnalată de Brânzan a fost lipsa voinţei politice pentru finalizarea proiectului.

Lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău au început pe 2 mai 2019, când compania Transgaz a anunţat că a semnat toate contractele de execuţie. Proiectul presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispeceri şi dirijare de la Ghidighici.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »