Platforma Unionistă Acțiunea 2012, împreună cu Institutul „Frații Golescu” și Asociația Obștească Unirea ODIP, organizează, sâmbătă, ora 14:00, la Cimitirul Românesc de Onoare „Țiganca”(Stoianovca, raionul Cantemir), comemorarea soldaților căzuți pe câmpurile de luptă pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial.
,,Astăzi, când realitatea politică de pe Bîc este din ce în ce mai incertă, iar statul român joacă un rol mai mult de spectator, deși peste un milion de cetățeni ai Republici Moldova sunt și cetățeni ai României, vrem să aducem un omagiu ostașilor care nu au stat cu mâinile în sân atunci când frații noștri de peste Prut au avut nevoie de ei. Noi, unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului nu vom uita sacrificiul lor și vom avea mereu grijă să îi amintim și să le cinstim memoria”, a declarat Ștefan Lupu, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
La capul de pod de la Țiganca, în iulie 1941, au avut loc lupte care au dus la mari pierderi în Armata Română – 2300 de morţi. Luptele au fost atât de crâncene, încât, după cum spun martorii, apa Prutului era roşie de atâta sânge, iar la mici distanţe, pe Prut se formaseră poduri din trupurile ostaşilor români împuşcaţi de ostaşii sovietici, adevăr fixat şi într-un cântec popular: „Pe şoseaua din Ţiganca, / Curge sângele ca apa / Cu căruţa cărăm morţii / Când plângeam, plângeam cu toţii”.
În zonă au fost amenajate 25 de cimitire, inclusiv cel de la Cania şi cel de la Ţiganca. Mormintele ostaşilor romani au fost vandalizate în 1944 de armata sovietică. Pe locul cimitirului de la Ţiganca a fost amplasată o fermă de porci, iar osemintele ostaşilor români au fost împrăștiate. De-abia în 2006 a fost amenajat Cimitirul de Onoare al Eroilor Români.
Pe teritoriul Republicii Moldova există 300 de cimitire unde își dorm somnul de veci circa 9000 de ostaşi români.
Mănăstirea Eroilor din satul Ţiganca, de lângă Cimitirul Eroilor Români, a semnat în martie 2018 o Declarație de Unire cu România.