web analytics

Cernăuți- gazda „Întâlnirilor bucovinene”

Natalia Zgherea 1 octombrie 2019 0

 

Timp de două zile, orașul Cernăuți a găzduit Festivalul internațional de folclor „Întâlniri bucovinene”, ajuns la cea de a XXX-cea ediție. Anul acesta la Cernăuți au sosit circa 40 de colective, inclusiv 3 din Polonia și 4 din România, scrie BucPress.

Foto: Gazeta de Sud

„Anul acesta în cadrul Festivalului evoluează atât colective deja cunoscute cât și colective noi, dar care își aduc aportul la dezvoltarea și menținerea culturii tradiționale bucovinene”, a subliniat în cadrul conferinței de presă unul dintre organizatorii sărbătorii, Mikola Șcribleak.

Deschiderea festivalului a avut loc în 28 septembrie pe strada pietonală Olga Kobyleanska. Oaspeții din Polonia au cântat și dansat în fața Casei naționale poloneze, iar colectivele din România în fața Centrului Cultural român „Eudoxiu Hurmuzachi”. La ora 16,00, în Teatrul de vară a avut loc un spectacol cu participarea tuturor colectivelor.

Printre participanți s-a numărat colectivul „Piatra Șoimului” din Câmpulung Moldovenesc, România, colective locale din regiunea Cernăuți, printre care Orchestra „Trandafir” din comunitatea Voloca, conducător artistic Ion Bodnar împreună cu dansatorii Casei de cultură.

Potrivit tradiției, la acest eveniment cultural a fost prezentă Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stanculescu, care a transmis un mesaj de felicitare și încurajare pentru inițiatori și organizatori, dar și pentru participanții Festivalului.

Potrivit sursei citate, Festivalul „Întâlniri bucovinene” a fost inițiat în anul 1990 din necesitatea de a conserva şi promova impresiile și imaginile  Bucovinei ca ținut multinaţional, în care diferite grupuri etnice au trăit şi continuă să trăiască în bună înţelegere. Prima ediţie a festivalului a avut loc la Jastrowie în perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de „Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina”. La această ediţie au participat 9 grupuri artistice – 7 dintre ele din Polonia, iar 2 de peste hotare: unul polonez din România şi altul ucrainean din Cernăuţi. Cu timpul „Întâlnirile Bucovinene” s-au transformat într-un festival internaţional, desfășurat anual conform acordului încheiat între țările participante: Polonia, Ucraina, Ungaria și România.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »