Expoziţia „Bucovina la centenar: o sută de fotografi – o sută de imagini despre Bucovina” a fost vernisată recent la Sala Gheorghe Focşa a Muzeului Satului, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Foto „Bucovina FOTOgenică” din Câmpulung Moldovenesc.
„Bucovina e minunată în orice fotografie, ori că e făcută de un profesionist, ori că e făcută de un turist. E una din zonele din România unde lumea satului a rămas foarte puţin alterată în ultimul secol. Sunt foarte multe tradiţii – avem o fotografie cu ultimul meşter care confecţionează bundiţe cu blană de dihor, nu doar le asamblează, toate fazele de fabricaţie, pornind din componente, până la produsul final. Mai avem ceramica neagră din Marginea, mocăniţa care ne-a însoţit în ultimul secol, meşteri populari din care, din păcate, unii nu mai există, Bucovina iarna, care e o minune, herghelia de cai huţuli de la Lucina, dansuri populare din Bucovina, floarea de colţ, Rarăul, Pietrele Doamnei, ursul”, a declarat Ovidiu Ştefeligă, preşedintele Fotoclubului „Bucovina FOTOgenică”, citat de Agerpres.
Expoziţia are loc cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România, în cadrul unui proiect început anul trecut. Astfel, în perioada decembrie 2018 – aprilie 2019, cele 100 de lucrări au fost expuse în România şi în Ucraina. Fotografiile au fost centralizate într-o perioadă de şase luni, 10 dintre ele de la cei 10 membri ai Fotoclubului „Bucovina FOTOgenică”, iar alte 90 de la diverşi fotografi români şi străini.
„Am lăsat la latitudinea fotografilor selecţia fotografiilor. Am trimis o listă de cerinţe calitative, pentru a menţine nivelul expoziţiei foarte sus. Marea majoritate fiind fotografi experimentaţi, autocenzura a fost foarte puternică, oamenii clar au trimis cea mai bună fotografie a lor din Bucovina.Au fost 130 de fotografi contactaţi care au trimis fotografii, din care au fost selectate, pe criterii calitative, primele 90”, a subliniat Ovidiu Ştefeligă.
Acesta a mai adăugat că ideea a venit cu ocazia serbării Centenarului, un asemenea eveniment neputând fi lăsat să treacă fără a fi marcat printr-o expoziţie foto.
„Proiectul a început undeva anul trecut în luna aprilie, iar vernisajul expoziţiei l-am avut de ziua Bucovinei, anul trecut, la Muzeul Bucovinei, din Suceava. Următoarea expunere a fost la Festivalul Internaţional de Film şi arte vizuale de la Câmpulung Moldovenesc, acum suntem la Muzeul Satului, ne mutăm la Cernăuţi în 15 noiembrie, la Ziua bucovinenilor de pretutindeni, după care ne întoarcem în ţară la Piatra Neamţ”, a declarat Ştefeligă.
El a precizat că la această expoziţie sunt numai fotografii făcute în Bucovina românească, însă la expoziţia de la Cernăuţi, din 15 noiembrie, vor fi invitaţi zece fotografi ucraineni din Bucovina de dincolo de graniţă, cu zece lucrări ale lor.
„Mă bucur că în urma turelor foto organizate de noi şi a altor fotografi care în ultimii ani au tot vizitat Bucovina, fotografia are impact şi vezi cum oamenii au început să preţuiască hainele vechi, bundiţele, straiele tradiţionale. Cu ani în urmă parcă ne era ruşine să scoatem straiele populare, dar acum vedem din ce în ce mai des astfel de port duminica, la Biserică, sau de sărbători, la nunţi sau botezuri”, a afirmat un alt membru al Fotoclubului „Bucovina FOTOgenică”, Dorin-Lucian Sveduneac, citat de Agerpres.