web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Cristi Tabără: Ce ar fi dacă aţi recunoaşte ca moldovenii sunt români?

Iulia Modiga 26 ianuarie 2012 57

Românofobia – întrebări către moldovenii care mă urăsc

Iubesc Moldova. Toată. Şi a noastră, şi a voastră. Sau invers. E cam totuna, de fapt. Cel puţin sentimental, pentru mine nu există decât o singură Moldova, deşi admit ca ea trăieşte acum în două state. Tot aşa, admit că această situaţie există şi pentru că cetăţenii Republicii Moldova doresc acest lucru şi apără statalitatea moldovenească. Foarte bine! Ce nu înţeleg, însă, este românofobia aceasta destul de răspândită printre cetăţenii moldoveni. Ce v-a facut România? Ce v-au făcut românii? Sau, poate, ce nu v-a făcut România, mai degrabă?

Am aflat ca ruşii v-au învăţat că România v-a anexat ilegal, că membrii Sfatului Ţării au fost nişte trădători, că sovieticii v-au eliberat şi că nu sunteţi români, ca noi sau ca fraţii voştri moldoveni de dincolo de Prut. Pot înţelege forţa şi efectele unei propagande eficiente, susţinute şi impuse cu multă pricepere şi perseverenţă de către Rusia, din perioada ţaristă şi până în perioada post-sovietică. Pot admite că mulţi moldoveni i-au căzut victime şi că efectele se pot simţi până azi. Pot înţelege chiar şi interesele geostrategice ale Rusiei! Ce nu pot înţelege, însă, este încăpăţânarea multora de a rămâne la „învăţătura” anti-românească rusească. Nu pot pricepe cum de, dincolo de manipulări, sufletele moldovenilor nu rezonează măcar cu cele ale moldovenilor din dreapta Prutului? Sunt uluit când văd răceala celor mai mulţi oficiali moldoveni în raport cu românii: de la grăniceri şi poliţisti, la politicieni sau clerici. O simt şi la ţară, o percep şi în localuri, o văd şi între clerici… Am întrebat de ce stau lucrurile aşa şi am primit diverse explicaţii, unele acceptabile, altele, mai puţin. Dar niciuna nu mi-a lămurit îndepărtarea aceasta sufletească.

Sunt ardelean. Român din Ardeal, adică. Noi am trăit acolo sub unguri mai mult de 200 de ani, cât aţi trăit voi sub ruşi. Şi tot nu am uitat cine suntem. Şi tot i-am iubit pe moldoveni, pe munteni, pe bănăţeni, pe olteni, pe dobrogeni, pe maramureşeni… pe toţi ai noştri. Şi am vorbit româneşte tot timpul, în graiul nostru ardelenesc, chiar dacă sclifosiţii de sudişti au râs şi râd de el în continuare. Vă iubim şi pe voi, chiar dacă o facem cu stângăcie şi cu nepricepere. Nu vrem să vă anexăm cu sila, nu vrem să vă luăm nimic. (…)

Citiţi articolul integral accesând acest link

Sursa foto: Agentia.org

Comentarii de pe Facebook

comments

57 Comments »

 1. Iurie Goga 26 ianuarie 2012 at 12:16 - Reply

  Domnule Cristi, frate roman. Vreau să te asigur, că nu toţi moldovenii, inclusiv şi eu, nu sunt aşa de indiferenţi faţă de romani. Deşi locuiesc de 24 de ani în Estonia, aici am însuşit gramatica romană de sinestătător, începînd de la două ziare romaneşt (din timpul lui Ceauşescu), care le păstrez şi astăzi. Deci, 22-23 de ani folosesc numai grafia latină. Sa creat şi o asociaţie moldo-romană, deşi avem numai un roman din Romania printre mai mulţi moldoveni. Respectăm importantele sărbători naţionale ale noastre. Eu, personal, mă prezint ca roman şi mai glumesc, că poate sunt urmaş de-al lui Octavian Goga, deşi m-am născut în Republica Moldova. Rezumînd, aş vrea să te informez, că eu nu sînt unic cu aşa atitudine faţă de fraţii noştri romani. Ne vedem şi în facebook!

  • Adrian 14 mai 2015 at 16:17 - Reply

   Un frate din Brasov

   Ca Roman nu ne uneste un nume ,nu ne uneste o tara la fel de bine cum nu ne poate desparti o tara chiar daca e ceea mai mare tara din lume si chiar daca e o tara care istoria lor este construita ,pe supunere, pe teroare, pe frica, pe dispret fata de alte culturi pe minciuna ,pe jaf .Pe noi ca Romani ne uneste o istorie, ne uneste o traditie ,ne uneste o limba , ne uneste un trecut si un suflet de DAC. ori si cat au incercat imperile vecine si dusmani sa ne inparta ,sa ne supuna, sa ne dusmanim, sa ne uram, sa ne uitam traditile limba istoria si sangele strabunilor nostri care intr-o limba sau unit spre intregirea neamului Romaesc Aici Acum si in veci Noi Vom Fii Romani indiferent cum ne numim Ca ardeleni ca olteni ca moldoveni noi suntem poporul care la invins pe Baiazid ,noi suntem poporul care i-am invins pe Hortisti ungari , si noi suntem poporul care nu am sai uitam pe rusi ca ne-au despartit si sfartecat poporul in noi toti bate o inima si un sange de Roman

   A fii Roman nu e o obligatie ,a fii Roman nu se poate dicta sau obliga , afii roman inseamna a vrea a cere si la nevoie a lupta pentru dreptul de a fi Roman Noi toti am luptat de mii de ani pentru dreptul de a fii Roman ,viata noastra si istoria noastra e o lupta incontinua pentru a fii Noi si nimic alceva si daca nu am fii luptat atunci a fii Roman ar fii fost un nimic ceva ce nu ne-am fii dorit dar tocmai pentru faptul ca trebuie sa luptam ne face un poporcare nu va pieri si ziua cand nu ne vom numii Romani este ziua cand noi toti vom renunta a lupta. https://sperobeneromania.wordpress.com/

 2. diana 26 ianuarie 2012 at 14:41 - Reply

  Draga d-nule Cristi, vreau sa va asigur ca la moment nu veti putea intelege dilema acesta caci toti moldovenii inca nu stiu cine sunt ei intredevar. Sunt nascuta in R.Moldova am 24 de ani si sunt cetatean roman de vreo 15 ani. Cum un cetatean din R.Moldova poate sa raspunda la intrebarea ” Ce ar fi dacă aţi recunoaşte ca moldovenii sunt români?” daca el singur nu stie carei tari el este cetatean, ma refer la toti cetatenii din R.Moldova care sunt vorbitori de limba rusa. Am discutat cu mai multi cetateni din tara mea care vb. rusa si i-am intrebat o singura intrebare ce nationalitate ai fiind nascut in R.Moldova si toti mai raspuns Rusa. Adica insasi cetateanul nu stie diferenta de a vb. rusa fiind de nationalitate moldovean asta nu este echivalentul de a fi de nationalitate rusa. Doar in momentul cind singuri cetatetii din R.Moldova isi vor intelege corect adica legal ca sunt vorbitori de limba rusa dar cetateti ai R.Moldova vor incepe sa reflecte corect si argumentat ca totusi suntem frati cu tara vecina din stinga Prutului. Iar istoria scrisa de un regim politic foloseste faptele petrecut in trecut dupa cum ii este convinabil unui au altui regim politic.

 3. Fratele Basarabian 26 ianuarie 2012 at 14:50 - Reply

  Frate Cristi Aşa cred eu Că e corect să ne numim Pentru că sîntem parte integră a unui popor Care deşi este dezbinat totuşi ne uneşte dragostea de neamul Din care facem parte da şi eu mă prezint ca român şi nu mi este ruşine să o spun respect cu sfinţenie tradiţile obiceiurile sărbatorile noastre naţionale şi in general iubesc patria mamă România mare in vechile ei hotare

 4. Tamara 26 ianuarie 2012 at 15:26 - Reply

  Dle Tabara1 Bine spus Eu am alta mesaj, acsi multi basarabeni: Te iubesc, România!

 5. Octavian 26 ianuarie 2012 at 16:38 - Reply

  Dmn. Tabără, diferența dintre unguri și ruși e mare. Ungurii au industrializat și dezvoltat economic Transilvania. Pe timp ce rușii, au deportat și exterminat gospodari, oamenii înstăriți și o bună parte de inteligenți (conștiința lor națională îi deranja foarte mult pe sovietici). Deci, ce se vede azi prin Moldova de peste Prut sunt semințele societății ce nu-i încurcau pe ruși să-și ducă propaganda de deznaționalizare.
  Totuși mințile tineri ce s-au născut după dispariția R.A.S.S.M.-ului, gândesc altfel:
  – spun în gura mare ce cred despre hotarul de la Prut;
  – vorbesc doar românește;
  – se uită cu măi multe drag spre vest decât spre est.
  Eu cred că e nevoie de 2 factori pentru a schimba situația actuală. TIMP ȘI CULTURĂ, îndeosebi cea din urmă !!!

  • anca 10 februarie 2015 at 18:22 - Reply

   Du-te si te spala pe cap cu ungurii tai cu tot care au dezvoltat nu stiu ce in Transilvania. Esti un penibil incult.

 6. Un basarabean 26 ianuarie 2012 at 16:40 - Reply

  Domnule Tabără, adevărul e că Uniunea bolşevică ne-a furat mult mai mult decât teritoriul: ne-a lipsit de intelectualitate şi ţinut îndobitociţi jumătate de secol. Jumătate de secol, timp folosit cu iscusinţă de către regizorii din Lubianka, care au ştiut ce şi cum să cârpească…astfel încât acum mulţi români basarabeni îşi urăsc propria lor esenţă şi se regăsesc într-o armonie spirituală cu muma-Rusie. Asta e problema acum. Avem nevoie de susţinerea României şi de timp pentru a schimba lucrurile spre bine… încă 1-2 generaţii să studieze istoria românilor şi atunci nu vor mai exista aşa probleme.

 7. voichita 26 ianuarie 2012 at 17:07 - Reply

  Domnule Cristi Tabara, Va iubim! ^_^

  Semnat, noi, basarabenii carora le plange inima dupa Tara..

 8. Dana 26 ianuarie 2012 at 17:30 - Reply

  Eu cred ca ati intrecut masura…situatia e complicata, dar nu asa de dramatica. Lucrurile puteau lua alta intorsatura, daca Romania nu se intorcea de la Republica Moldova in anii 90…atunci cand Iliescu a refuzat propunerea RM de a se uni. Are si Romania partea sa de vina si Republica Moldova, dar cred ca e amoral sa pui intrebarile in asa mod. Dar cum ati vrut sa fie, cand RM a fost sub ocupatia Rusiei 70 de ani. Nu e acelas lucru ca si in Romania pentru ca voi nu ati fost 70 de ani sub jugul maghiarilor, nu ati invatat in grafie chirilica, nu ati fost impusi sa invatati o istorie inventata si nu ati fost impusi sa vorbiti ruseste. Asa-ca ,mai ingaduiti cu astfel de concluzii. E o frustrare din partea Dvoastra.

 9. Alexandru Ursu-Bukowina 26 ianuarie 2012 at 21:51 - Reply

  Stimate Cristi, vreau sa fac urmatoarea precizare la… citez:”Iubesc Moldova. Toată. Şi a noastră, şi a voastră. Sau invers. E cam totuna, de fapt. Cel puţin sentimental, pentru mine nu există decât o singură Moldova, deşi admit ca ea trăieşte acum în două state.” Din pacate, ea traieste acu’ in trei state, (ai uitat judetele Cetatea Alba, Ismail, Hotin, Cernauti, si o parte din Dorohoi(Herta), si Radauti) si in ucraina e cel mai rau.Aa, sunt din Suceava.

 10. kate 26 ianuarie 2012 at 22:06 - Reply

  românofobia nu o pot și nu o voi putea înțelege vreodată, cu toate că m-am măscut în Basarabia, am trait aici, trăiesc aici și nu am de gând să plec de aici… dle Tabără, încercați să-i ignorați pe cei rătăciți cu mintea… numai nu ne părăsiți! 🙂 politica sovietică și-a făcut bine treaba… efectele le vom simți încă mult timp, din păcate…

 11. Marian 26 ianuarie 2012 at 23:41 - Reply

  bunicii multora isi mai amintesc cu lacrimi uneori, cat de greu le era la scoala, si cum ii bateau jandarmii romani… intrebati batranii de peste 60 de ani din R.Moldova si o sa ramaneti stupefiat! 🙂

  • myahyl 31 martie 2012 at 16:34 - Reply

   salut Marian nu te contrazic,dar as vrea sa-i intrebi tot pe bunici cat au suferit cand ii deportau rusii in Siberia?bafta pritene

 12. Ralu 27 ianuarie 2012 at 04:12 - Reply

  Nu vreau sa minimalizez problema, dar nu am pretentii si asteptari de la „statul independent” R Moldova atat timp cat noi cei care suntem romani nu ne putem accepta unii pe altii. Nu vorbesc despre o idee abstracta, ci de experiente traite … cand o moldoveanca (nascuta in Galati si stabilita la Iasi dupa finalizarea studiilor universitare, merge la Arad si este privita de parca ar venii din alta tara de catategorie foarte proasta si este nevoita sa aduca pe unguroaica care o tinea in gazda pentru a spune ca e o fata buna si ca face curat in casa pentru a primii un loc de munca pentru care avea diplome in geanta. Partea mai ciudata e ca odata ce pleci din tara, toti romanii au un sentiment de atasament si de orice roman din orice zona ar fi si asta poate pt ca il face sa se simta mai acasa. Si desi acum sunt intr-o tara in care a fi roman nu e chiar cel mai bun lucru, pt ca te costa banii si hartii ca sa demonstrezi ca esti capabil si ca nu furii sursa de venit unui „bastinas”, imi iubesc tara pt ca toate frumusetile si problemele ei au contribuit la ceea ce sunt azi. Multumesc

 13. ion 27 ianuarie 2012 at 08:54 - Reply

  Dle Cristi Tabără, am să mă abțin în a-mi expune impresia despre primul text de pe blogul Union și în general de maniera în care abordați lucrurile. Vreau doar să vă sugerez să încercați să vă închipuiți că ați putea pune toate aceste întrebări și nedumeriri însuși lui Decebal sau măcar lui Ștefan cel Mare și Sfînt.

  Încercați să intuiți răspunsurile lor și pe lîngă toate acestea să „ghiciți” în care parte au luat-o o parte din daci după ce Dacia a fost ocupată de Imperiul Roman. Prea mult se pune în cîrca Rusiei chiar dacă au contribuit mult la distrugerea poporului din Republica Moldova. „Daci” însă au mai rămas, daci care nu pot accepta ideea că sunt romanizați. A propos, dacă cunoașteți cîte ceva despre Dacia, atunci la sigur știți că „țările” din componența Daciei erau numite „dava”. Pai, numele de Moldova este confirmarea directă a faptului că „Moldava” este o denumire foarte veche, lasată de daci, de dacii care au fugit din calea romanilor și care s-au refugiat în partea de est a Daciei. Cred că unica șansă de a uni Republica Moldova cu România este revenirea la vechea denumire de Dacia.

  Success!

 14. Dorin 27 ianuarie 2012 at 09:57 - Reply

  Domnule Tabara, moldovenii nu pot recunoaste ca sunt romani pentru ca pur si simplu nu sunt. Moldovenii originari dintre Prut si Nistru au fost deportati dupa „eliberarea” din 1943 si si-au albit oasele prin colturi de SIberii; in locul lor au fost impamatenite diferite grupuri etnice , spre exemplu cazaci sau jidani. Stalin, desi a fost un criminal muuuuuult deasupra lui Hitler, nu era prost deloc, asa ca majoritatea populatiei romanofile de peste Prut a fost deportata in gulagurile siberiene si inlocuita cu iubitori ai maicutei Rusia. Un alt gest strategic a fost alipirea la Moldova a Transnistriei, un teritoriu care nu a avut niciodata nimic de-a face cu Moldova istorica a lui Stefan cel Mare. Asa ca fratilor unionisti de peste Prut, care se viseaza demni urmasi ai lui Stefan si au tendinte unioniste cu Transnistria, le recomand sa se intereseze mai degraba de Tinutul Hertei, al Bucovinei de Nord, si sa-i lase naibii pe sheriffieni sau cum s-or mai chema cei de peste Nistru. Si modoveni urmasi ai populatiei bastinase dintre Prut si Nistru au ramas foarte putini in Republica Moldova de aceea isi bat joc de Romania care si cum apuca. Dumneavoastra nu ati observat ca acesti profitori se declara toti romani doar ca sa obtina pasapoarte romanesti pentru ca acum avem liber la U.E.? S-a interesat vreo-data cineva cam cu cat au crescut cererile de buletine romanesti venite din partea transprutenilor incepand din 2007 incoace? Asa ca eu as zice sa o lasam mai moale cu „unirile” cu fratii de peste Prut, poate doar cu bastarzii pe care i-au facut soldatii rusii violand femeile moldovence, nu avem nici in clin nici in maneca nimic de impartit cu ei. Daca am avea legi ca in orice tara civilizata, ar trebui ca orice pretendent la cetatenie sa dea un test de istorie, de geografie si de limba romana; pariez ca atunci sub 10% ar mai primi cetatenia romana. Asa ca de asta li se rupe lor de Romania, pentru ca NU sunt romani!

  • Elvira 23 februarie 2012 at 01:45 - Reply

   Cred ca ai dreptate in mica parte, prin venele moldovenilor curge atit singe roman cit si singe slav. In urma anexarii la Imperiul Rus, acestia au dus o politica de rusificare si asimilare a populatiei autohtone, incitind prin toate mijloacele populatia rusa sa se instaleze in guberniile de la periferie. Produsul acestor masuri suntem noi, moldovenii – o natiune ce neaga „fratii” romani si „fratii” rusi, si sunt negati la rindul lor de fiecare dintre acestia. Motivul acestei ” indepartari sufletesti” este pe atit de simpla cit si fireasca : romanul isi cunoaste fratele dupa ochi dar nu-l mai poate recunoaste dupa singe, iar rusul il neaga si mai mult, caci chiar daca isi recunoaste singele, „izul romanesc” il tine la distanta. Moldova este un popor ” al nimanui ” sau „al tuturor” . Cit despre noi, moldovenii : cred ca-i iubim si-i dispretuim in egala masura si pe romani si pe rusi. De fiecare data cind Romania sufera de pe urma unei calamitati naturale, o compatimim si suntem alaturi de ea cu inima si cu gindul. De fiecare data cind citim un roman de Destoievski sau Tolstoi, il simtim pe dinauntru : asa am invatat ca inima imi bate in 2 limbi. Si da, va dispretuim cind ne dispretuiti . Ar fi absurd sa lupt contra identitatii mele ruse cit si celei romane. Noi moldovenii, nu suntem greseala unui regim sau a unei istorii ; suntem o realitate. Fie ca suntem acceptati sau nu. In ce consta cetatenia romana, cred ca exista organe competente in masura sa decida daca un moldovean are sau nu dreptul la redobindirea cetatenii ( o procedura ce tine de un eveniment politic (din punct de vedere juridic) si nu unul ideologic sau cultural ). Daca cetatenia ar fi atribuita in functie de rezultatele la testele de istorie, geografie sau limba romana, cred ca ai priva o parte non-neglijabila din populatia romana de cetatenie, mai ales pe cea de etnie roma.

 15. ION 27 ianuarie 2012 at 15:23 - Reply

  NOI SUNTEM ROMÂNI CU TOȚII ȘI NE AM NĂSCUT ȘI TRĂIM ÎN ROMANIA DE EST. IDEILE ANTIROMANEȘTI VIN DIN PERIOADA COMUNISTRĂ A URSS ȘI SĂ FIM REALISTI ACUM SE VORBESTE SI SE INTELEGE MAI BINE ROMANESTE DECIT ATUNCI, SĂ NE AJUTE DUMNEZEU . AS MAI ZICE CA AVEM NEVOIE DE UN VAL DE ROMANIZARE DIN PARTEA ROMANIEI CA MAI MULTA CULTURA ROMÂNEASCĂ NU STRICĂ.

 16. ION 27 ianuarie 2012 at 15:24 - Reply

  Ideea e că suntem TRACI SI NU SLAVONI, să ne curățim țara de rusizme și veți vedea ce pace și liniște va fi la noi. Cultura Romanească să ne înconjoare ….

 17. Dan Mihalcea 27 ianuarie 2012 at 15:36 - Reply

  Mmmmm! Ce ar fi dacă moldovenii ar recunoaște că sânt români?

 18. cevis 27 ianuarie 2012 at 17:44 - Reply

  moldovenii în majoritatea sa covîrşîtoare înţeleg, simt că statul romăn , clasa politică romăna vor accepta pe ei numai în calitate de vasali, de locuitori „bolşevici” a unei provincii de mîna a treia, deoarece aşa e firea romănului bine cunoscută din anii 1918-1944.în caz de dispariţia glotonimului „limba voldovenească” vor dispărea şi cultura moldovenească, mărfuri moldoveneşti şi principalul… pieţele de desfacere a producţiei moldoveneşti. aici e toată problema, asta e ţinta ADEVĂRATĂ A PANROMĂNISMULUI AGRESIV ŞI PRIMITIV. Aşa că liniştiţi-vă, moldovenii prea bine cunosc ce fel de soartă se pregăteşte pentru ei de către „fraţii de peste Prut”. Moldovenii prea bine cunosc, simt, ştiu că glotonimul „limba romănă” este în fond un derivat, un clon a glotonimului limba moldovenească şi nici odată nu se vor dezice de comora lingvistică, culturală divină moldovenească de dragul scopurilor meschine, egoiste şi cinice a unor politicieni falimentari din romănia, care nu se ruşinează să cheltuie sute de milioane din banii cintribuabililor romăni pentru satisfacerea ambiţiilor bolnăvicioase proprii. mai puneţi pofta în cui în aşteptările voastre a dezicerii moldovenilor de identitatea sa şi de demnitatea naţională.

  • misu 9 februarie 2015 at 15:32 - Reply

   Ce pot sa-ti spun ,doar ca esti un tradator de neam asa cum sunt inca si altii care s-au vandut pe bani dusmanilor si fac politica de prost gust.Romani de pretutindeni uniti-va ca unirea da puterea ,nu va lasati invinsi de prosti.

  • GHEO 14 mai 2015 at 14:32 - Reply

   Cevis, esti exemplu concludent ca daca prostia ar durea, tu ai tipa din toti bojogii, esti spalat pe creier de propaganda rusa, esti plin de complexe, un frustrat, te simti inferiori romanilor si din cauza asta debitezi prostiile pe care le-ai scris.

 19. Paluta 28 ianuarie 2012 at 12:44 - Reply

  …sa mai citim in serile lungi de iarna SCRISOARE DIN BASARABIA,de GRIGORE VIERU.

 20. sutka 28 ianuarie 2012 at 22:19 - Reply

  …maldavanii tot vorbesc de „pragmatism”…propun ca cetateniile romanesti sa se acorde numai cu aviz de la Ghimpu !!!…si daca nu-i arata buletinul de vot, sau n-au votat cum trebuie, sa li se retraga cetatenia !!! ….cred ca in doi ani s-ar rezolva problemele..!!!

 21. myahyl 31 martie 2012 at 16:24 - Reply

  salutari la toti romanii (ROMANIA+REPULICA MOLDOVA) eu nu inteleg cum unii romani de peste prut spun ca sunt rusi poate nu isi mai aduc aminte cat au avut de suferit de pe urma rusilor. cati bunici si parinti au murit din cauza rusilor?pe cati ia deportat in Siberia?dar nu cerd ca va mai aduceti aminte. TRAIASCA ROMANIA MARE

 22. Iurie Copacinschi 21 octombrie 2014 at 21:55 - Reply

  Domnule Cristi Tabără, eu Iurie – moldovean cu nume de familie poloneză vă urmăresc cu regularitate decînd erați în activitate la PRO TV România și aveam doar 18 ani. Astăzi sunt foarte plăcut surprins că activați la emisiuni TV din Republica Moldova și am deja 39 de ani și sunt din r-ul Drochia.
  Mă mândresc cu Dumneavoastră, respect capacitatea care o aveți în analize științifice, politice și istorice etc. Îmi sunteți drag ca un frate și să nu îndrăzniți cumva să ne abandonați, fiind că și așa prea mulți străini și înstrăinați vor să ne macine la noi acasă. Rog din toată inima să-i ertați pe acei conaționali care vă vac verbal să suferiți în timp ce-i iubiți că la sigur nu știu ce fac, sunt victime a regimurilor ostile și propagandei de la răsărit. În plus nu vă faceți păreri greșite despre moldoveni (românii locuitori din Moldova) pentru că cei mai mulți avem mare nevoie de Dumneavoastră și de cineva ca Dumneavoastră în această palmă de pământ românesc ce se numește istoric Basarabia.

 23. anca 21 noiembrie 2014 at 12:16 - Reply
 24. diana 24 ianuarie 2015 at 17:55 - Reply

  Am 28 ani sunt nascuta in R.Moldova si de multi ani locuiesc in occident.
  Si acum imi amintesc, de bunicii mei, cum imi povesteau doar de bine de romania, mai ales bunicul Mihai, care a luptat in armata romana imi povestea de cultura si educatia acesteia si càt de mult visa la unirea basarabiei cu tara mama.. Sigur parintii mei mi-au transmis si ei dragoastea de limba de tara de indentitate adevar cultura pasare jertfa suferinta..suferinta multa.. Cànd eram mica copii din sat (unii) imi spuneau „romànca” si deràdeau modul meu de a ma exprima accentul romanesc care càndva il mai aveam…
  Si acum imi mai amintesc ziua cànd au murit ultimele noastre sperante, doina si ion aldea teodorovici…chiar daca aveam doar 5ani!!! am plàns…toata ziua…ii iubeam foarte mult!
  In rest ce imi aduc aminte de copilarie? inconjurata de oameni cu putina educatie si cultura..nepasatori, sigur .. oamenilor simpli care cu greu reusesc sa faca o bucatica de pàine..le mai arde lor de istorie??de gramatica? de identitate???
  nu….asa au avansat rusii pe la noi, care deja erau infiltrati si inaintati pe la toate posturile cheie, cele mai bine platite..apartamente gratuite.. iar noi suntem sclavi lor, deràsi, ne fac sa ne fie rusine de identitatea noastra…..Sigur , nu e doar vina rusilor..nu nu…avem muti tradatori, lingai, oameni egoisti, fara scrupule, criminali in toata regula ..
  Am partecipat si la meetingurile lui Rosca, un alt tradator…dar nu regret..eu am fost acolo si am strigat ca nu mai vrem comunisti ca vrem unirea si asta conteaza..
  Am inceput sa urasc natia asta…imi pare scàrboasa prin indiferenta si incultura sa(nu ma refer la toti, dar la o buna majoritate)..am cerut cetatenia altui stat si am renuntat la cea moldoveneasca pentru a putea pastra cetatenia romana, nu ma voi intoarce niciodata cu traiul in basarabia..

 25. Sandu 11 martie 2015 at 03:09 - Reply

  ardeleni, banateni, munteni, olteni, dobrogeni, maramureseni, hai ca nici moldovenii nu-s urati.. dar numai nu bucuresteni!

 26. Alexandru Gorgan 11 martie 2015 at 17:20 - Reply

  Stimate domnule Tabără. Eu sunt român transnistrean cu rădăcini transnistrene românești de sute de ani. Sunt conștient de identitatea mea românească, chiar de am fost influențat de idelogia comunistă, timp de 26 ani, fiind ofițer al armatei imperiale sovietce, cu mult mai serios decît cei care au locuit în Moldova din stînga Prutului. Din cele relatate de Dvs. putem să concluzionăm că ideologia sovietică a fost una dură și foarte eficientă. Probabil că mai puternică decît cea a ungurilor din Transilvania. Eu cred că se v-a reveni la normalitate dar mai e necesar timp și multă muncă intelectuală, inclusiv și la nivel de stat. Se cere evident o politică chibzuită în domeniul conștientizării problemelor ce țin de identitatea noastră în mediul oamenilor mai în vîrstă. Majoritatea din cei tineri nu au această problemă. Ei nu mai au nevoie de explicații cine suntem și în ce limbă vorbim.Vreau să-mi exprim respectul față de poziția Dvs., de faptul cum Vă prezentați telespectatorului din Republica Moldova. Vă admir și declar sincer că mă mîndresc cu faptul că sunt și eu român ca și Dvs. Vă doresc multă sănătate și satisfacție de la ceea ce faceți pentru noi toți.

 27. Alexandru Gorgan 11 martie 2015 at 17:20 - Reply

  Stimate domnule Tabără. Eu sunt român transnistrean cu rădăcini transnistrene românești de sute de ani. Sunt conștient de identitatea mea românească, chiar de am fost influențat de idelogia comunistă, timp de 26 ani, fiind ofițer al armatei imperiale sovietce, cu mult mai serios decît cei care au locuit în Moldova din stînga Prutului. Din cele relatate de Dvs. putem să concluzionăm că ideologia sovietică a fost una dură și foarte eficientă. Probabil că mai puternică decît cea a ungurilor din Transilvania. Eu cred că se v-a reveni la normalitate dar mai e necesar timp și multă muncă intelectuală, inclusiv și la nivel de stat. Se cere evident o politică chibzuită în domeniul conștientizării problemelor ce țin de identitatea noastră în mediul oamenilor mai în vîrstă. Majoritatea din cei tineri nu au această problemă. Ei nu mai au nevoie de explicații cine suntem și în ce limbă vorbim.Vreau să-mi exprim respectul față de poziția Dvs., de faptul cum Vă prezentați telespectatorului din Republica Moldova. Vă admir și declar sincer că mă mîndresc cu faptul că sunt și eu român ca și Dvs. Vă doresc multă sănătate și satisfacție de la ceea ce faceți pentru noi toți.

 28. negoiu 11 martie 2015 at 22:47 - Reply

  Vina nu e a moldovenilor (nici macar a rusilor, ei isi urmaresc doar interesul). Vina principala e a romanilor care continua sa marseze pe ideea statului unitar national. Romania este un stat format din unirea a 3 state: Tara Romaneasca, Moldova și Transilvania. Exista romani ardeleni, romani munteni si romani moldoveni. Daca Romania ar fi un stat federal, sunt convins ca moldovenii ar accepta sa faca parte din Romania. Republica Moldova trebuie sa se uneasca cu Moldova romaneasca, nu cu Romania, dar in cadrul Romaniei! Sa aiba autonomie si identitate culturala proprie, ca sa ramana moldoveni, dar romani moldoveni. Asa cum exista nemti bavarezi, de pilda.

  • corne 5 aprilie 2016 at 13:35 - Reply

   1. daca rusii isi urmaresc interesul, de ce moldovenii nu fac la fel?
   2. care „romani” sunt, mai exact, de vina: cei din sud, adica muntenii si oltenii, cei din vest – ardelenii, sau cei din est, moldovenii?
   3. cum isi poate sterge statul unitar roman propria cultura (sudica, vestica, estica, nordica)? carei alte etnii conlocuitoare i-a sters-o (lipoveni, hutuli, unguri, tatari, ucraineni, tigani, secui)?

 29. elena Chisinau 12 martie 2015 at 22:31 - Reply

  Parinţii mei ,Domnul săi aibă în paza LUI,spuneau , că erau batuţi bandiţii, tâlharii, puturoşii , hoţii , lenişii care nu vroiau să lucreze şi să înveţe . Oamenii cinstiţi nu erau pedepsiţi!!!!
  Marian, ţi-au spus bătrânii din ce pricină erau bătuţi, din care categorie făceau parte?

 30. Maria 13 martie 2015 at 18:54 - Reply

  A fi roman e rusine! romanii sint o specie de animale aparute in urma unei incercari nereusite a Mantuitorului de a crea OMUL! Nu exista nimic mai spurcat, mai injositor, mai marsav, mai lenos decat romanul! In vremea razboiului nici soldatii germani, nici cei sovietici nu mincau din bucatele gatite de catre femelele sau cum se spune in romana muierile romance! Sintem Moldoveni si ne mandrim cu asta, in ceea ce priveste teritoriile ocupate de catre romani, vor reveni degraba sub denumirea si in componenta Mldovei Independente! Deasemenea teritoriile care apartin Bulgariei si Ungariei vor reveni respecti acestor tari! Rezervatia speciei romane va deveni o rezervatie naturala a acestor animale!

  • anca 31 martie 2015 at 10:36 - Reply

   Ce ai scris nu spune nimic despre români, dar spune totul despre tine. https://www.youtube.com/watch?v=hX9TRiFaS6c

  • anca 31 martie 2015 at 10:38 - Reply

   Si apropos… de la bunica au mancat si nemtii si rusii cu doua guri. Apropos: au mancat si ungurii. Nu ca i-ar fi invitat cineva in ograda ei.

  • tiberiu 30 iunie 2015 at 12:19 - Reply

   Felul în care te exprimi și gândești (ași spune și cum arăți, sigur ai o privire sticloasă) este specific mediului în care îți duci existența, conform proverbului „dacă ești în haită trebuie să urlii ca lupii”. Nu vreau să intru în polemici fără sens, dar fiecare nație are uscăturile ei. Nu cunosc cărei nații aparții, dar fără falsă modestie poți să te mândrești că ai depășit bariera națională. Liniștit poți să îmbrățișezi o carieră politică dacă nu ai și făcut-o deja. Nu-mi doresc să te întâlnesc pe vreo străduță lăturalnică noaptea, sigur m-ar găsi a doua zi mort, înghețat de spaimă.

  • Misu 8 decembrie 2015 at 11:35 - Reply

   Maria ,esti grav bolnava,dute repede si vezi ce ti-au facut rusii ca te-au imbolnavit rau de tot.Marie cum i-ti poate emana capul ,mintea asemenea ineptii.Daca esti platita de rusi e alta treaba ,dar sa spui asemenea tampenii numai un nebun le poate crede.

  • corne 5 aprilie 2016 at 13:55 - Reply

   marie, ma vad silit a cere lamuriri inca o data: concret, la care femele romance faci referire, la muntence, la oltence, la ardelence sau la moldovence?

   cat despre nemti si rusi, au stat in casa si au mancat si unii si altii din mancarea bunicii mele, femela romanca din moldova, cu diferenta ca nemtii mai asigurau aprovizionarea, ofereau dulciuri copiilor si au facut punct sanitar acolo, in timp ce rusii au transformat grajdul in casa si casa in grajd, iar la plecare au luat toate vitele din gospodarie, lasand femela care le-a crescut, impreuna cu copiii ei, sa moara de foame. asta pentru ca rusii sunt o minunata creatie divina.
   a nu se intelege din cele de mai sus ca poarta cineva, cuiva, pica. finalmente, bunatatea si educatia vor invinge pretutindeni!

  • Laur 20 noiembrie 2017 at 03:53 - Reply

   Saraca de tine…!!!

 31. anca 16 martie 2015 at 14:37 - Reply
 32. anca 16 martie 2015 at 14:41 - Reply

  Ionut Langa: Nu ne vindem tara
  https://www.youtube.com/watch?v=Kwo4tl7_4xk

 33. Robert 17 martie 2015 at 04:46 - Reply

  Maria se vede ca iubesti asa de mult ura incat a devenit parte din stilu tau de a fi chiar nu sti ce sunt aia Romani dar tot ii urasti se vede ca habar nu ai pe ce lume traiesti mai mult nu zic ca nu are rost oricine gandeste ce vrea dar sa sti ca prostia doare pe langa Romani tu chiar pari un animal ( si unu chiar extrem de salbatic) dar presupun ca sti cine esti .. nu trebuie sa iti zica alti ..

 34. elena 2 aprilie 2015 at 09:30 - Reply

  SUNT ROMÂNCĂ ŞI PUNCTUM !!!!!!!!!!!!!!!!!

 35. elena 2 aprilie 2015 at 09:33 - Reply

  iubesc ROMÂNII ŞI totul ce ESTE ROMÂNESC !!!

 36. elena 2 aprilie 2015 at 09:35 - Reply

  Iubesc ROMÂNII ŞI totul ce ESTE ROMÂNESC , deoarece sunt ROMÂNCĂ !!!

 37. danila 3 aprilie 2015 at 16:28 - Reply

  problema este ca ai pe unul care sta la tine in casa si iti tine pistolul la tampla…si iti mai spune ca tu trebuie sa numesti situatia asta ca „neutralitate”…nu exista stat neutru, ceea ce numesc neutru nu este decat pur si simplu notiunea de pasivitatela la siluire… Moldova nu este neutra atat timp cat sunt trupe straine care-i violeaza teritoriul (trupul)…Moldova este pasiva,… cineva o siluieste pe la spate si ea sta si se iuta la el si-i zambeste, pentru ca acest barbar tine pistolul la tampla moldovei..asta e pozitia in care romanii si autorul ii intreaba de ce nu se simt romani acesti moldoveni dintre Prut si Nistru…pur si simplu din aceasta pozitie torsionata nu te gandesti decat cum sa-ti salvezi pielea… …romanofobii sunt cei nascuti din acest viol si care sunt educati de violator (taica-su) … Moldovenii se vor simti din nou romani doar cand acel violator va fi dezarmat si pedepsit…

 38. danila 3 aprilie 2015 at 19:38 - Reply

  …ai mai sus marturia unui astfel de copil nascut din viol, nu e vina ei (Maria), asa i-am dat noi voie sa fie educata…si inca se mai nasc copii din astia…
  problema trebuie rezolvata cu rusul care trebuie sa-si retraga pistoul, cizma si organul violului din trupul moldovei…

 39. anatolie 31 mai 2015 at 16:00 - Reply

  Pînă și Jirinovschi, lider rus a recunoscut că suntem romani dar lupu,Dodon și compani! nu stiu cine sunt.Deci să îi trimitem în Rașa-parașa să mai studieze de prin cartile de istorie, Jirinovschi….

 40. tiberiu 30 iunie 2015 at 22:15 - Reply

  Mingea este la voi, la moldoveni sau dacă vreți la românii din stânga Prutului. Probabil mulți nu știu, dar mai mult de 60 % dintre români au cel puțin un părinte moldovean, sunt căsătoriți cu un moldovean, moldoveancă, au rude moldoveni sau au rădăcini din Moldova Românească.

 41. Misu 8 decembrie 2015 at 11:50 - Reply

  Frati romani moldoveni,nu dati crezare dusmanilor vostri de dupa 1812 care v-au facut atata rau ca nu l-ar putea plati nici in 2000 de ani .Avem ocazia sa fim un stat puternic unit intr-o europa unita si prospera.Nu aplecati urechea dusmanilor vanduti rusilor care va vor numai rau ,haide-ti sa dam mana cu mana ce-i cu inima romana.

 42. noi 8 martie 2017 at 18:08 - Reply

  D-le Tabara. Tare as vrea sa cred in sinceritatea D-ra. Dar stiind ca lucrati la „Publika TV” si-l slujiti pe oligarhul si Plahotniuc/Ulinici ceva ma face sa ma indoiesc in cele expuse mai sus…

 43. Ellapet 10 iunie 2018 at 13:00 - Reply

  Forum Viagra Pour Fille Antibiotics For Sale Online cheapest cialis Cheap Secure Doryx Microdox Propecia Mental Side Effects Sleep

Leave A Response »