Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cu acest prilej, ambasadorul României la Chișinău Cristian-Leon Țurcanu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Adrian Dupu și președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu au depus flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Chișinău.
Un moment de mare însemnătate pentru toți românii, a subliniat ambasadorul României la Chișinău Cristian-Leon Țurcanu, transmite Radio Chișinău.
„Este o dată specială, un moment istoric de o mare însemnătate pentru absolut toți românii și am dorit să marcăm acest eveniment împreună. Acest eveniment îl marcăm de fiecare dată cu mari emoții oriunde ne-am afla, pentru că 24 ianuarie este una din principalele pietre de temelie ale României moderne”, a spus ambasadorul României la Chișinău.
Diplomatul a declarat totodată că România va continua să susțină consecvent R. Moldova pe drumul său european, dar și pentru depășirea crizelor.
„Cele mai importante proiecte ale României și ale Bucureștiului se fac împreună cu Rep. Moldova și pentru cetățenii din Rep. Moldova. În acest an, 2023, dorim să continuăm tot ce s-a început anul trecut și în anii anteriori. Vom persevera și vom fi foarte consecvenți în susținerea Rep. Moldova în parcursul său european și vom lucra să depășim împreună toate crizele care ne afectează pe noi toți. Avem proiecte comune aproape în toate domeniile”, a afirmat Cristian-Leon Țurcanu.
La 24 ianuarie 1859 liderii politici au dat dovadă de curaj și au luat o decizie corectă, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„A fost un eveniment cu o încărcătură istorică puternică, un exemplu care ne determină să ne gândim la rece la acele decizii curajoase ale înaintașilor noștri și să fim gata pentru orice decizie atunci când timpul o va cere”.
Întrebat să se expună vizavi de șansele ca istoria să se repete șeful Legislativului de la Chișinău a declarat că istoria o facem noi. „Istoria este bună pentru cei care iau aminte de ceea ce a fost. Acest exemplu ne-a arătat că la acel timp, într-o conjunctură și politică și geo-politică a fost luată o decizie curajoasă și corectă, după mine”, a adăugat Igor Grosu.
Unirea Principatelor Române reprezintă o zi specială pentru românii de pretutindeni, a menționat Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Adrian Dupu.
„Fiind din Iași am spus tot timpul că România s-a născut la Iași. Mica Unire sau primul pas spre realizarea României moderne e o zi importantă și deosebită pentru toți românii, oriunde s-ar afla. Mă bucur să mă aflu azi la Chișinău cu domnul președinte Grosu, cu domnul ambasador să marcăm acest eveniment important și să dăm dovadă de unitate”.
Evenimentele dedicate Unirii Principatelor vor continua astăzi la Universitatea de Stat din Moldova, unde Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează o sesiune de prelegeri publice cu istorici de pe ambele maluri ale Prutului.