Oficialii ruși nu au fost invitați la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roșie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunțat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, transmite Agerpres.
„În contextul agresiunii împotriva unei Ucraine libere şi independente, reprezentanţii Federaţiei Ruse nu au fost invitați să participe la marcarea din acest an a aniversării eliberării Auschwitzului”, care urmează să aibă loc vineri, a declarat pentru AFP Piotr Sawicki, purtător de cuvânt al muzeului.
Până în prezent, Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care se desfășoară anual pe 27 ianuarie, iar reprezentantul său avea o intervenție în cadrul ceremoniei principale.
Potrivit directorului muzeului, istoricul Piotr Cywinski, era evident că nu putea „semna nicio scrisoare adresată ambasadorului rus pe tonul unei invitaţii”, în contextul conflictului.
„Sper că aceasta se va schimba în viitor, dar avem un drum lung de parcurs. (…) Rusia va avea nevoie de un timp extrem de lung şi de o introspecţie foarte profundă după acest conflict pentru a reveni în saloanele lumii civilizate”, a spus el, citat de agenţia PAP.
În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, muzeul a calificat atacul rusesc drept „un act de barbarie”.
„Acest act de barbarie va fi judecat de istorie, iar autorii săi – trebuie să sperăm – de către Curtea Internaţională de Justiţie”, a indicat muzeul pe Twitter.
Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de ne-evrei.
Lagărul unde au pierit aproximativ 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roşie pe 27 ianuarie 1945.