Republica Moldova se află în topul statelor cu cele mai multe plângeri și condamnări la Curtea Europeană a drepturilor Omului, arată datele publicate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Suma despăgubirilor a depășit 22 de milioane de euro.
Curtea Europeană a drepturilor Omului a primit 642 de cereri înaintate împotriva R. Moldova în anul 2022, R. Moldova clasându-se pe locul 4 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei. Până pe 31 decembrie 2022, Republica Moldova a fost obligată de CtEDO să plătească 22 448 198 euro, dintre care 544 448 euro în 2022.
„Majoritatea încălcărilor drepturilor omului s-au datorat comportamentului defectuos al reprezentanților statului, în special calității proaste a activității judecătorilor și procurorilor, și nu deficiențelor legislative”, a declarat Vladislav Gribincea, Directorul Programului Justiție din cadrul CRJM, potrivit IPN.
După numărul de hotărâri și după numărul violărilor constatate, R. Moldova devansează state ca Germania, Spania, Norvegia, Olanda, Portugalia, care după numărul populației depășesc cu mult R. Moldova și care au aderat cu mult timp înainte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.
Mai mult de jumătate din violările constatate în privința R. Moldova sunt pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil (234), protecția proprietății (160), tratamentul inuman și degradant (179), dreptul la libertate și siguranță (121).
În 2022, CtEDO a pronunţat, în total, 1 163 de hotărâri, iar cele mai multe au fost pronunțate contra Rusiei – 384, Ucrainei – 144 și României – 81. CtEDO nu a pronunțat nicio hotărâre de condamnare a Suediei, Olandei sau Irlandei.