Modificările la Codul penal al R. Moldova, aprobate de Parlament în primă lectură la finele anului trecut, care incriminează separatismul, așa cum prevede Constituția, sunt din nou criticate atât la Tiraspol, cât și la Comrat, dar și la Moscova, transmite presa de la Chișinău.
Așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii separatiste transnistrene a transmis repetat Chișinăului o scrisoare prin care cere explicații vizavi de modificările la Codul penal, pe motiv că Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova ar „amenința” cu acestea „autoritățile” de la Tiraspol, a scris Novostipmr, o instituție media din regiunea separatistă transnistreană.
Aceeași sursă susține că și autoritățile găgăuze de la Comrat au criticat inițiativa care ar putea fi aprobată săptămâna viitoare în lectura a doua.
„Actualul guvern… nu poate face față situației economice, sărăciei, așa că în fiecare zi se inventează legi anti-popor”, a menționat deputatul Leonid Kiosa.
Deputații din UTA Găgăuzia ar fi „sfătuit Chișinăul să-i atragă spre separatism pe cei care astăzi împing Republica Moldova să lichideze statul moldovenesc și să se unească cu România”.
O poziție similară a exprimat anterior și Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Moscova.
„Implementarea acestor modificări la Codul penal al R. Moldova nu va îmbunătăți înțelegerea reciprocă între Chișinău și Tiraspol pe fonul răcelii dialogului dintre malurile Nistrului și pauzei în procesul de lucru al formatului „5+2”. Contăm pe faptul că partea moldovenească va cântări încă o dată costul acestui pas în contextul procesului de reglementare transnistreană”, a amenințat Zaharova la scurt timp după adoptarea modificărilor respective în Legislativul de la Chișinău.
Menționăm că modificările la Codul penal al R. Moldova, aprobate de Parlament pe 22 decembrie 2022 în primă lectură, au drept scop combaterea activităților informaționale subversive, inclusiv ale așa-zisului minister al securității din regiunea transnistreană, care are o structură bine închegată și misiuni ilegale de colectare a informațiilor.
Mai exact, documentul prevede sancționarea penală pentru inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul R. Moldova a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.
De asemenea, Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune – acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.
Astfel, pentru incitarea la separatism este prevăzută o pedeapsă de la 2 la 5 ani de închisoare, pentru aceeași infracțiune cu aplicarea violenței – de la 7 la 12 ani, iar pentru finanțarea separatismului – de la 6 la 12 ani de închisoare și o amendă de până la 750 de mii de lei.