Actele de identitate românești vor fi eliberate de autoritățile din România după verificarea în teren a domiciliilor, anunță Direcția Generală pentru Evidenţa Persoanelor din România, într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă cu privire la situația persoanelor cărora le-a fost refuzată eliberarea cărții de identitate românești.
Directorul general, chestor de poliție Aurel-Cătălin Giulescu al D.G.E.P, a menționat că o atenție deosebită va fi acordată adreselor la care în Registrul național de evidența persoanelor figurează un număr mare de persoane.
„Evidenţa cetățenilor români cu domiciliul în România se ţine după principiul locului de domiciliu al acestora de către Ministerul Afacerilor Interne prin D.G.E.P împreună cu serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor (S.P.C.E.P). Prin urmare, funcţionarii de la S.P.C.E.P. au obligația de a pune în aplicare prevederile legale în vigoare pentru înlăturarea consecințelor negative legate de imposibilitatea atingerii scopului pentru care Registrul Național de Evidență a Persoanelor a fost constituit şi de înregistrarea unor date care nu corespund realităţii, situație de natură să afecteze coerenţa bazelor de date şi să conducă la imposibilitatea atingerii scopurilor pentru care sistemul național de evidență a persoanelor a fost constituit”, menționează reprezentanții D.G.E.P.
În cazul în care structura teritorială a Poliţiei Române constată că persoana nu locuieşte la adresa la care a solicitat stabilirea domiciliului, S.P.C.E.P informează, în scris, solicitantul cu privire la decizia de respingere a cererii de eliberare a actului de identitate și efectuează menţiuni în R.N.E.P. cu privire la încetarea valabilităţii menţiunii privind domiciliul.
Autorităţile din România spun că urmează să investigheze toate cazurile asupra cărora planează suspiciunea de abuz de drept.