Recentele declarații ale șefului diplomației ruse conform cărora Republica Moldova ar fi pregătită de Occident să devină următoarea Ucraină sunt „neprietenoase” și „nu corespund realității”. Astfel a comentat Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău, insinuările venite de la Moscova.
Potrivit oficialului, cetățenii Republicii Moldova își doresc pace, prosperitate și aderarea la Uniunea Europeană. „Respingem categoric astfel de insinuări, respingem un astfel de ton în relațiile interstatale dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Este absolut clar ce își dorește populația Republicii Moldova. Cetățenii își doresc un stat democratic, prosper, european, în care este eliminată corupția, un stat care aderă la Uniunea Europeană. Președintele Maia Sandu are acest mandat explicit oferit de cetățeni. Cetăţenii noştri îşi doresc continuarea parcursului european, își doresc traiul într-un sistem democratic, funcțional, necorupt şi îşi doresc menținerea păcii pe teritoriul statului nostru. Iar aceste obiective – democrația, pacea – îi unesc pe toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei care nu au votat pentru președintele Maia Sandu”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
În context, el a remarcat că declarațiile „neprietenoase” ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, nu sunt primele de acest fel făcute de oficialii ruși la adresa Republicii Moldova.
„Este o declarație ofensivă pentru cetățenii Republicii Moldova. Nu corespunde realității. Sunt niște interpretări care nu reflectă situația, mandatul politic și evoluția Republicii Moldova. Evoluția statului nostru este axată absolut clar pe aderarea la Uniunea Europeană. Vedem ce face Federația Rusă pe plan internațional, condamnăm acest război agresiv, neprovocat împotriva Ucrainei. Toate mesajele de justificare a acestei agresiuni nu au nicio valoare. Noi suntem obișnuiți cu o serie destul de lungă de declarații în politica rusă cu descrierea eronată și plină de insinuări față de republica noastră și aceste lucruri au început chiar înaintea obținerii independenței. Partea bună este că societatea noastră a știut să-și consolideze democrația, alegerea pentru vectorul european, chiar și în aceste condiții destul de toxice de falsuri și propagandă venită din Est”, a menționat ministrul de Externe de la Chișinău.
Menționăm că Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat recent, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 24, că Occidentul ar fi pus ochii pe Republica Moldova pentru a avea rolul „următoarei Ucraine”. Totodată, diplomatul rus consideră că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, „se avântă” în NATO și este dispusă „să se unească cu România”.