De la 1 noiembrie 2022, agenții economici din Republica Moldova pot exporta mărfuri în Uniunea Europeană în baza unor facilități acordate pe principiul de reciprocitate.
Astfel, pentru a avea prioritate la traversarea frontierelor, companiile trebuie să obțină statutul de agenți economici autorizați (AEO). Acest lucru presupune investiții în securitatea lanțului de aprovizionare și un control intern mai riguros în ceea ce privește securitatea și siguranța transporturilor de mărfuri.
Potrivit ministrului Finanțelor de la Chișinău, până acum peste 100 de companii au obținut statutul de agent economic autorizat, care trebuie confirmat periodic.
„Agenții economici autorizați au anumite avantaje la traversarea frontierei, prin existența unor piste special destinate, dar și a unor formalități vamale accelerate. Este foarte important ca titularii autorizațiilor AEO să fie responsabili, să respecte angajamentele luate”, a declarat ministrul Dumitru Budianschi.
Republica Moldova este primul stat din regiune care a obținut recunoașterea reciprocă AEO, programul Agent Economic Autorizat fiind implementat în anul 2014.
Aceste avantaje au fost negociate cu UE din 2020. Astfel, începând cu 1 noiembrie 2022, prin decizia de recunoaștere reciprocă a programelor AEO ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova, titularii de statut AEO – pentru securitate și siguranță sunt reciproc acceptați, fiindu-le acordate toate beneficiile deciziei.