Femeile însărcinate din Republica Moldova vor beneficia de noi servicii medicale grație unui program de medicină materno-fetală, care va fi implementat în perioada 2022-2025.
Un memorandum de înțelegere în acest sens a fost semnat recent de Ala Nemeremco, ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Nikos Dendias, ministrul Afacerilor Externe al Greciei și profesorul Kypros Nikolaides, președinte al Fundației de Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie.
Astfel, în cadrul acestui program, va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală la Institutul „Mamei și Copilului” de la Chișinău, unde femeile gravide din Republica Moldova vor avea acces la metode noi de investigații medicale. Acestea vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului – cromozomiale, genetice, dar și alte afecțiuni la bebeluși și gravide.
De asemenea, doi obstetricieni din Republica Moldova vor beneficia de burse pentru formare profesională, acordate de FMF. Medicii vor obține competențe în diagnosticul anomaliilor fetale, malformațiilor congenitale, afecțiunilor la gravide care determină nașterea prematură și decesul.
Ei vor fi ghidați în acest sens de profesorul Kypros Nikolaides, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în medicina materno-fetală. Doctorii vor aplica cunoștințele însușite în cadrul unității de medicină materno-fetală din Republica Moldova, pentru activitatea căreia FMF va dona ecografe, computere, mobilier, etc.
Totodată, va fi elaborat un program de formare profesională în medicina materno-fetală, în cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” de la Chișinău.