Președintele Maia Sandu a oferit luni, 13 februarie, mai multe detalii despre planul Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova.
Potrivit șefei statului, de această dată acțiunile subversive ale Rusiei ar presupune luarea cu asalt a unor instituții de stat de către persoane cu pregătire militară, îmbrăcate în civil, mizându-se, în primul rând, pe „așa-zisa opoziție” în frunte cu partidul condus de oligarhul fugar Ilan Șor.
„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara statului pentru acțiunile cu caracter violent”, a declarat președintele Republicii Moldova în cadrul unui briefing.
Totodată, Maia Sandu a mai informat că respectivele materiale ar conține instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Rusiei, Belarusului, Serbiei și Muntenegru.
„Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea „Șor” și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, dar și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună statul la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca R. Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a continuat Maia Sandu.
În context, președintele Republicii Moldova a cerut instituțiilor statului, inclusiv celor de securitate și de asigurare a ordinii publice, să dea dovadă de „vigilență maximă”.
Maia Sandu a mai subliniat că Parlamentul de la Chișinău trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității Republicii Moldova.
Șefa statului a mai recunoscut că planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul Republicii Moldova nu este unul nou, tentative eșuate de destabilizare a situației existând și anul trecut.
Astfel, președintele Maia Sandu a îndemnat cetățenii să păstreze calmul, dând asigurări că „încercările Kremlinului de a aduce violența în Republica Moldova nu vor reuși”.
Menționăm că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat joi, 9 februarie, aflat la summitul Consiliului European de la Bruxelles, că spionajul ucrainean a aflat despre un presupus plan al serviciilor secrete ruse de „distrugere” a Republicii Moldova.
Totodată, el a precizat că a informat-o despre situație pe Maia Sandu, dar că nu știe dacă Moscova a ordonat sau nu aplicarea planului. Ulterior, instituțiile din Republica Moldova au confirmat declarațiile șefului statului ucrainean.