Rusia nu are forță acum să atace Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Astfel, fiind întrebat în cadrul unei conferințe la Berlin, despre recentele amenințări ale șefului diplomației ruse privind transformarea Republicii Moldova într-o „următoare Ucraina”, oficialul NATO a spus că în prezent Rusia încearcă să descurajeze vectorul pro-occidental al acestui stat.
„Astăzi, Rusia nu are forțe suficiente pentru a ajunge în regiunea transnistreană și pentru a încercui Ucraina din spate. Însă, planul este încă în vigoare – să ia Odesa și să creeze un coridor terestru spre regiunea transnistreană. Dar nu vedem ca Rusia să aibă forțe ca să facă asta. Ceea ce încearcă să facă, este să descurajeze parcursul pro-vest al Republicii Moldova. Ei încearcă să lucreze cu „diviziunile” care există în acel stat, încearcă să submineze conducerea Maiei Sandu și încearcă să facă din R. Moldova o Ucraina, o Georgia sau Bosnia… Singurul lucru pe care vreau să-l spun este că Rusia nu are capacitatea și nici intenția să pornească un război împotriva NATO. Ei au suficiente probleme în Ucraina”, a spus Geoană.
Menționăm că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat joi, 9 februarie, la Bruxelles, că spionajul ucrainean a aflat despre un presupus plan al serviciilor secrete ruse de „distrugere” a Republicii Moldova. Totodată, el a mai precizat că a informat-o despre situație pe Maia Sandu, dar că nu știe dacă Moscova a ordonat sau nu aplicarea planului.
Ulterior, instituțiile din Republica Moldova au confirmat declarațiile șefului statului ucrainean. În acest sens, Maia Sandu, a afirmat astăzi că Rusia ar avea în desfășurare un plan de acțiuni pentru a înlătura conducerea aleasă democratic de la Chișinău. Potrivit președintelui R. Moldova, acest plan ar urma să se sprijine pe atacuri violente și chiar luări de ostatici.
Toate aceste dezvăluiri vin după ce acum două săptămâni, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a lansat mai multe amenințări la adresa Republicii Moldova, insinuând că acest stat ar putea deveni „următoarea Ucraină”.